Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Skall du förstå världen är det dags att se inåt

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 10:18.
Scen ur dokumentären Inn sæi - en staty på havets botten.
Bild: K.O. Framleiosia ehf

Världen förändras i en allt snabbare takt och det krävs nya sätt att tänka. I framtiden kommer majoriteten att jobba i yrken som inte ännu upptäckts. Statisktik visar att depression kommer att vara vår största hälsorisk redan år 2020.

Burnout, koncentrationssvårigheter och våld har blivit integrerade delar av vår kultur, media och underhållning samtidigt som vi blir mer och mer avskilda från naturen. Hur kommer det här att påverka våra liv?

I dokumentären Inn sæi ger sig islänningarna Kristin Olafsdottir & Hrund Gunnsteinsdottir ut på en resa för att komma underfund med hur man får kontakt med sitt inre i en omgivning full av distraktioner och stress. En resa med nya insikter kring hur vi bör tänka och känna kring vår omvärld som kan tilltala även den mest skeptiska.

I dokumentären samtalar de med ett flertal kända tänkare, vetenskapsmän, artister, akademiker och spirituella ledare.

Vi träffar bland andra Marti Spiegelman som specialiserat sig på neurovetenskap och det undermedvetna. Hon tror att vi använder bara en bråkdel av vår kapacitet som människor och det kommer att få ödesdigra konsekvenser för vår planet.

Artisten Marina Abramovic, känd för sin performancekonst, sprider budskapet om hur vi måste söka oss till det okända för att kunna skapa något nytt medan spirituella ledaren Malidoma Somé menar att intuitionen är helt avgörande om vi skall hitta mening och tillhörighet.

I programmet träffar vi också en grupp barn som deltar i ett okonventionellt program för att bättre kunna hantera sin omvärld.

Marti Spiegelman intervjuas i dokumentären Inn sæi.
Bildtext Marti Spiegelman
Bild: K.O. Framleiosia ehf

"InnSæi" är ett gammalt isländskt ord för intuition men har också ett flertal andra betydelser. Det kan betyda ”det inre havet”, en inre värld utan gränser ständigt i förändring av visioner, känslor och fantasier. Det kan också betyda att ”titta inåt”, att känna sig själv och kunna sätta sig in i andra människors situation samt ”att se inifrån och ut”, att ha en stark inre kompass för att kunna navigera i en ständigt föränderlig värld.

Kanske kan InnSæi hjälpa oss att tänka nytt och utöka vår potential. Vi kan inte längre sitta passiva och vänta på förändring – den skall ske inom oss.

Se trailer för dokumentären på Youtube

Orginaltitel: Inn sæi – The Sea Within (Island / England 2016)
30 dagar på Arenan

En dokumentär av Kristin Olafsdottir & Hrund Gunnsteinsdottir. Hrund är också berättare i dokumentären
Produktion: Klikk Productions

Diskussion om artikeln