Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lättare att nå hälsovården i Vasa

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 16:20.
Läkare talar i telefon på mottagning.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Vasa stads hälsovårdsservice försöker under våren förbättra sina service, genom att ta i bruk en ny telefontjänst.

Tjänsten gör det möjligt att välja mellan att vänta på svar och att lämna av ringbud.

- Vi önskar att man i akuta ärenden väntar i kö och i icke-brådskande ärenden väljer ringbud, eller "Ring tillbaka” tjänsten. Med hjälp av det nya telefonsystemet når kommuninvånarna oss bättre, säger Camilla Mäkinen som är utvecklingsplanerare för hälsovårdsservicen.

Brådskande är de ärenden som på grund av symptomens eller sjukdomens karaktär bör skötas under samma dag. Icke-brådskande ärenden är exempelvis receptförnyande, förfrågningar om laboratorie- och undersökningssvar samt tidsbokningar för kontrollbesök för personer med långtidssjukdomar.

Den som ringer upp väljer först finska eller svenska som språk. Den som ringer i ett brådskande ärende får sedan vänta tills skötaren svarar. Systemet meddelar den som ringer upp hur lång kötiden beräknas vara.

Vid icke-brådskande ärenden väljer man ”Ring tillbaka” tjänsten och systemet identifierar numret därifrån man ringer och meddelar att ringbudet har lagrats. Skötaren ringer tillbaka i god tid före hälsostationen stänger. Därför är tjänsten öppen måndag till torsdag mellan klockan 8 och 14, samt fredagar mellan klockan 8 och 12.

Den nya telefontjänsten tas i bruk den 5 april i Dammbrunnens och Korsnästågets hälsostationer samt inom Vasa stads tandvård. Samma dag tar även Vasa Regionala Företagshälsovård i bruk en motsvarande telefontjänst. Kyrkoesplanadens, Gerby och Lillkyro hälsostationer tar i bruk den nya telefontjänsten den 3 maj.

Elektronisk tidsbokning för skolhälsovården

På kommande är också något som vasafamiljer enligt staden länge har önskat, nämligen att tidsbokningen för skolbarnens hälsogranskningar blir elektronisk.

Systemet pilottestas först vid Länsimetsän, Suvilahden, Isolahden och Vikinga skolor. Föräldrarna kan boka en tid elektroniskt till hälsogranskningen för elever i årskurs 5.

- I maj utvidgas den elektroniska tidsbokningen även till att omfatta hälsogranskningarna för eleverna på första och sjunde årskursen, säger avdelningsskötare Sirpa Manninen inom skolhälsovården.

Diskussion om artikeln