Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

VR planerar att börja sälja resor från dörr till dörr

Från 2017
Tågresenärer stiger på ett tåg på stationen i Karis.
Bildtext Tågresor kan i framtiden kombineras med andra trafikslag och resetjänster, planerar VR.
Bild: Yle/Minna Almark

Det statsägda järnvägsbolaget VR planerar att utvidga sin verksamhet så att bolaget utöver tågresor börja sälja biljetter som inkluderar andra resor.

I praktiken kan det här innebära att det i tågbiljetten ingår även delad taxi för resor till och från tåget. VR talar om resekedjor, något som enligt bolaget är ett högaktuellt fenomen i flera europeiska länder.

VR anser att bolaget kan bli en riksomfattande operatör som säljer kombinerade resor av olika slag.

- Vårt mål är att bit för bit utöka tågresandet med olika slag av trafik och tjänster, säger Maisa Romanainen som är direktör för VR:s passagerartrafik.

Delad taxi till hemdörren

Under våren börjar VR i samarbete med flera aktörer kombinera tågresor och olika slag av kollektivtrafik. I följande skede blir det aktuellt med taxiresor, biluthyrning och olika typer av resetjänster som produceras av mindre och större företag.

En sådan resetjänst kan till exempel vara en delad taxi, något som VR tänker börja testa i höst tillsammans med ett taxiföretag.

VR planerar att senare i år introducera en söktjänst som resenärer kan använda för att jämföra olika kombinationer av rutter, trafikslag, priser och restider.

Bolagets vision är att det ska gå att ta sig från dörr till dörr med en och samma biljett som köps från VR:s tjänst.

Diskussion om artikeln