Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dansk minister får kritik - uppmanar danskar att ange papperslösa

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 16:28.
Inger Støjberg
Bildtext Danmarks migrationsminister Inger Støjberg.
Bild: EPA

Den danska migrationsministern Inger Støjberg är i blåsväder igen efter att ha uppmanat danskar att anmäla papperslösa invandrare till myndigheterna.

I en intervju till danska TV2 säger Venstrepolitikern att helt vanliga danskar ska anmäla till myndigheterna om de till exempel i en pizzeria märker något underligt, som att det är mycket folk i köket eller att de inte talar danska.

Enligt Støjberg hör det till medborgarnas plikt att hjälpa myndigheterna att hålla koll på vem som befinner sig lagligt i landet, eftersom polisen inte kan finnas överallt.

Det uppskattas bo kring 18 000 papperslösa invandrare i Danmark, och det är olagligt att hjälpa människor som uppehåller sig i landet utan tillstånd. Antalet ökar enligt TV2, och många av dem har inget hem och är lätta att utnyttja för svart arbete.

Støjbergs uttalande har fått kritik från flera oppositionspartier, men också från Venstres regeringskamrater. Invandringskritiska Dansk Folkeparti applåderade däremot migrationsministerns uttalande.

Antalet asylsökande har sjunkit kraftigt i Danmark efter åtstramningarna i utlänningslagen, och debatten handlar nu mer om papperslösa invandrare.

För ett par veckor sedan väckte Støjberg uppmärksamhet när hon firade att hon för 50:e gången hade åtstramat invandringslagarna med en tårta.

Visa inlägget på Facebook