Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler olika grupper har brist på pengar - matköerna växer på alla håll i landet

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 16:17.
Brödkö i Kvarnbäcken i Helsingfors 2.3.2017.
Bild: Lehtikuva

De som ställer sig i brödkö består inte längre bara av enskilda personer som lever på utkomststöd. Också människor i arbetslivet köar numera efter mathjälp.

Yle har gjort en runda bland personer som jobbar med matutdelning på olika håll i Finland, och budskapet är klart: Brödköerna har vuxit betydligt och i dag är det helt nya människogrupper som behöver mat.

Helsingin Sanomat har skrivit om att man i brödköer har kunnat se följderna av de problem som hopat sig på Folkpensionsanstalten (FPA) på grund av de försenade utbetalningarna av utkomststöd. Samma fenomen har iakttagits i Tammerfors och Kuopio där brödköerna uppges ha blivit nästan dubbelt längre.

Också diakonissor har iakttagit det tilltagande behovet, och har noterat att personer som väntar på beslut om utkomststöd allt oftare vänder sig till församlingarna för att få hjälp.

Många av de personer som organiserar mathjälp säger att antalet besökare har ökat oavsett FPA-förseningarna. Men FPA:s problem har bidragit till att tidigare kunder nu befinner sig i en ännu besvärligare situation.

Det handlar inte längre om ett halmstrå för enskilda personer som lever på utkomststöd.

Numera ser man också fler unga, studerande och barnfamiljer i köerna.

- En alldeles ny grupp är de som nog har ett arbete men som ändå inte får pengarna att räcka till mat, säger Ilkka Blomerus som ansvarar organiseringen av matköerna i Kuopio.

- Den vanligaste gruppen är ändå fortfarande ensamma män, säger man i Jyväskylä.

Kommunalvalskandidaterna verkar inte vara intresserade

På många orter väntar man nu ivrigt på EU:s mathjälpsförsändelse som ska anlända i början av april. Det handlar om en sats på 1 500 kilo mjöl, gryn, konserver, pasta och andra produkter som kan förvaras länge. Vid Kymijoki Tukipuu säger man att det dagligen kommer förfrågningar om den kommande EU-försändelsen.

I alla delar av landet är brödköerna för tillfället långa. I Helsingfors stod i fredags 3 128 människor i kö till den verksamhet som upprätthålls av Veikko och Lahja Hurstis förening.

Rapporter från Varkaus visar att över 52 000 människor har stått i församlingens brödkö under de senaste tre åren. Mat har delats ut till ett värde av en miljon euro.

Sinikka Backman som ansvarar för livsmedelshjälp i Kvarnbäcken i Helsingfors, konstaterar att hon har noterat att ingen av de kommunalvalskandidater som rör sig ute nämner något om hur man skulle kunna få bort brödköerna i Finland.

Texten bygger på Yle Uutisets artikel

Diskussion om artikeln