Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin redo att träffa Trump i Finland

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 21:18.
Vladimir Putin
Bild: EPA/SERGEI KARPUKHIN

Rysslands president Vladimir Putin säger att han är redo att träffa USA:s president Donald Trump i Finland. Putin uttalade sig i samband med ett möte med president Sauli Niinistö under ett arktiskt forum i Ryssland.

Nyhetsbyrån Reuters säger att Putin kunde tänka sig att träffa Trump på ett eventuellt arktiskt toppmöte i Finland.

Finland tar över ordförandeskapet i det Arktiska rådet i maj och har tidigare visat intresse för att ordna ett arktiskt toppmöte under det kommande året.

Putin är som bäst i Archangelsk i Ryssland där det hålls ett arktiskt forum, och det var i ett möte med president Sauli Niinistö som Putin gav sitt uttalande.

- Finland är ett mycket lämpligt land tycker jag och Helsingfors en lämplig plattform för att ordna sådana här sammankomster, säger Putin.

Sauli Niinistö säger att han gärna tar emot de två presidenterna i Finland.

- Jag visste nog Putins svar på förhand angående ett arktiskt toppmöte i Finland, sade Niinistö. Det var samma som jag fick redan för ett år sen. I dag kom det inte fram nåt nytt i den här frågan.

Niinistö anser att vissa kriterier nog bör uppfyllas förs.

- För det första att den politiska situationen är så pass stabil att de stora medlemsländerna kan samsas kring samma bord.

- För det andra behöver vi ha konkreta frågor kring Arktis. Det är ingen vits att arrangera ett toppmöte om det inte finns sakfrågor att diskutera.

Hur tänker Finland gå vidare med initiativet?

- Vi ska nog diskutera saken med den politiska ledningen i USA. Och när vi tar över ordförandeskapet i maj ska vi försöka hitta positiva saker som vi alla kan vara överens om. Det är en stor sak för Finland ifall vi kan arrangera mötet, men just nu är det hela lite teoretiskt, sade Niinistö.

De bilaterala förhandlingarna pågick i en halvtimme och handlade om handel och turism. Presidenterna diskuterade även anläggningen för problemavfall Krasnyj Bor strax utanför S:t Petersburg. Här kommer Finland att bidra med en miljöteknisk utredning.

Ingen inblandning i det amerikanska valet

Enligt nyhetsbyrån Itar Tass säger Putin att ett möte måste vara väl förberett och att det beror på USA om det blir av.

Putin poängterade ändå att mötet måste vara väl förberett och att det beror på USA om det blir av.

Han sade också att han har många saker han vill diskutera med Trump. Ryssland har många vänner i USA och det ställvis inflammerade förhållandet mellan länderna kommer snart att vara på rätt spår igen, sade den ryske presidenten.

Putin tillbakavisade också att Ryssland skulle ha varit inblandat i det amerikanska presidentvalet och påpekade att de kontakter som ryska diplomater haft i USA är en del av deras rutinarbete.

Alla andra påståenden är lögner och provokationer, sade Putin.

Han tillade också att Ryssland för länge sedan hade föreslagit samarbete med USA gällande cybersäkerhet, men att USA hade avböjt.

Diskussion om artikeln