Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö vill donera korsun i Lappvik till frontmuseet

Från 2017
Korsun vid Hangö frontmuseum
Bildtext Korsun vid Hangö frontmuseum är en kopia som byggts av veteraner.
Bild: Yle/Maria Wasström

Hangö stad donerar korsun Den Gyllene Freden i Lappvik till Krigshistoriska föreningen som driver Hangö frontmuseum. Det föreslår nämnden för kultur- och medborgarverksamhet.

Hangö stad äger korsun som ligger vid riksvägen i Lappvik i närheten av frontmuseet.

Det är frågan om en kopia av en korsu som fanns på platsen under andra världskriget.

Byggdes på talko

Korsun byggdes av Hangö krigsveteraner på initiativ av Stig Häggström som själv bodde i korsun under kriget. Västnyländska veteraner byggde korsun med talkokrafter.

Hangö krigsveteraner sålde korsun till Hangö stad år 1991 och Hangö museum har sedan dess ansvarat för korsun. Museets personal har endast sporadiskt haft möjlighet att besöka platsen.

Nämnden för kultur- och medborgarverksamhet föreslår nu att Hangö stad avstår från korsun och donerar den till Krigshistoriska föreningen i Västnyland som ansvarar för frontmuseet. Frågan går vidare till stadsstyrelsen.

byggarbete vid frontmuseet i lappvik
Bildtext Hangö frontmuseum har byggts till och renoverats. Bilden är tagen i början av mars 2017.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Krigshistoriska föreningen köpte Hangö frontmuseum av Karis krigsveteraner i början av år 2016. Föreningen har renoverat och byggt till museet. Det förnyade frontmuseet i Lappvik öppnar sina dörrar i början av juni i år.

Hangö frontmuseum är ett privat museum som invigdes år 1981. Karisbon Stig Häggström var initiativtagare och skötte museet i ungefär 30 års tid.

Stig Häggström avled år 2012. Sonen Ralf Häggström hade hand om verksamheten tills nybildade Krigshistoriska föreningen köpte museet.

Diskussion om artikeln