Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Loppis med prylar och bönekapell

Från 2017
Loppissaker på hyllor, bland annat kaffekoppar, vaser, skålar, kopparföremål med mea.
Bildtext Trots mängder av prylar är det ordning och reda på hyllorna.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Det är svårt att avgöra vad som är charmigare, de gamla träbyggnaderna målade i rödmylla eller de otroliga mängderna med begagnade grejer som trängs på hyllor, golv och i taken. Loppmarknaden i centrum av Ekenäs är i alla fall ett populärt turistmål.

- Jag har haft besök av både amerikaner, japaner, nordbor och européer, säger Greger Wergilis.

Greger Wergilis har jobbat på Betesda second hand shop alltsedan 2008 frånsett vissa avbrott. Han är en av cirka tio personer som pingstförsamlingen tillsammans med Raseborgs stad sysselsätter i rehabiliterande syfte.

Greger Wergilis utanför en av de många loppisbyggnaderna i Ekenäs, Betesda Second hand shop
Bildtext Greger Wergilis utanför en av de gamla träbyggnaderna.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Pingstförsamlingen har också en loppmarknad i Hangö där man också samarbetar med staden samt arbets- och näringsbyrån.

- Japanerna tycker om allt som är gammalt och de tar mycket fotografier, fortsätter Greger Wergilis, som ofta sitter i kassan och hälsar alla besökare välkomna på såväl svenska som finska och vid behov också på engelska.

Fullt med grejer men god ordning

Det är alltså Betesdaförsamlingen i Ekenäs, pingstkyrkan, som basar för verksamheten i det som kallas den Ottmanska gården i hjärtat av Ekenäs. Församlingens kyrka, en tvåvåningsbyggnad i rödtegel, finns i omedelbar närhet av de totalt sex gamla träbyggnaderna.

betesdakyrkan i Ekenäs sett från bakgården, en röd tegelbyggnad i två våningar
Bildtext En del av loppisgården och kyrkans bakgård.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

I varje byggnad, den äldsta från slutet av 1700-talet, finns det prylar. Men fast det är fullt med grejer på varje hylla, på golven och till och med i taken, så är det ändå en god ordning på det mesta.

Blå glasföremål på några hyllor. Loppissaker.
Bildtext Glas sorterat enligt färg.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Det är tack vare att vi har frivilliga som kommer hit och städar. De har öga för hur man får det fint, säger Fredrik Martin som är ledande pastor i församlingen.

Fredrik Martin brukar också synas till i församlingens butik, men han är inte där för att sortera utan för att träffa folk.

Mats Bäckman och Fredrik MArtin står utanför "Margits stuga", ett hus från slutet av 1700-talet som fungerar som loppis och sommarcafé i Ekenäs.
Bildtext Mats Bäckman, handledare för Betesdas sysselsättningscenter, och ledande pastor Fredrik Martin framför Margits stuga, som är byggd på 1790-talet.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Det går lite hand i hand det här att bedriva loppis och idka församlingsarbete, säger Fredrik Martin, men tillägger att han inte går där för att frälsa någon eller för att övertala någon att ansluta sig till pingstförsamlingen.

ett litet kapell  inrymt i en byggnad som fungerat som ladugård. Träbankar, och kors på väggen  gjort av gamla stockar.
Bildtext I en gammal ladugård finns ett bönekapell.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Pengarna används både utomlands och hemma

Grejerna kommer till loppiset via donationer. Trots att det finns gott om både privata loppmarknader och loppis som drivs av föreningar är det många som föredrar att ge sina gamla överflödiga bruksföremål, tavlor och möbler till Betesda.

en svart skylt på en svartmålad trädörr. På skylten står det att man kan lämna sina gåvor där, på svenska och finska.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- De känner kanske att de vill donera till välgörande ändamål, säger Fredrik Martin och berättar att församlingens stöder missionärer i Asien och Afrika, Indien, Filippinerna och Tanzania.

- Vi stöder också på hemmaplan det sociala arbetet i vår hemstad, säger Martin.

Loppisbesökare går under stadens gamla utedass

Tillbaka till de pittoreska byggnaderna vid den Ottmanska gården. Förutom loppis finns här också ett bönekapell i en gammal ladugård.

På området finns också stadens gamla, allmänna toalett. Går man in i en av loppisbyggnaderna och ser upp i taket kan man se de igenbommade hålen. Dåvarande Ekenäs stads allmänna toalett fanns på andra våningen, en smal trappa upp och sedan satte man sig på ett av hålen. Resten var så att säga fritt fall.

ett gammalt innertak i trä  där man kan se de intäckta gamla hålen från ett utedass.
Bildtext Innertaket sett nerifrån. Där uppe finns de gamla dassen.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos
en smal trätrappa som går upp mote ett före detta utedass. De övre trappstegen täcks av loppisgrejer, bland annat begagnade skridskor.
Bildtext Trappan till den gamla, allmänna toaletten.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Till sommaren eller egentligen redan i april kommer det fler personer på jobb till Betesda second hand shop. Orsaken är att loppiset bakom Finlands äldsta gågata lockar många turister och sommargäster. Då öppnas också ett sommarcafé som finns i det hus som kallas Margits stuga efter husets sista invånare. Det är det huset som har anor från slutet av 1700-talet.

Skyddade, men inte igenbommade hus

Byggnaderna är skyddade men i aktiv användning. Loppmarknaden har fungerat i minst 15 år och Fredrik Martin, ledande pastor vid pingstförsamlingen i Ekenäs, ser ingen orsak till att avveckla rörelsen, tvärtom. Inom kort ska det ordnas bland annat en modeshow.

- Loppiset är en förlängd arm till vårt församlingsarbete och vår hjälpverksamhet. Varför ska man sitta i kyrkorna och vänta på människorna, säger Fredrik Martin.

En vit kakelugn med gulddekor och mycket krusiduller.
Bildtext I gamla byggnader hittas ofta fina kakelugnar.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos
en gammal, mycket smal trätrappa
Bildtext Det gäller att vara liten och vigulant om man vill fynda i alla våningar.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Diskussion om artikeln