Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Taxiföretagare demonstrerar i Helsingfors

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 12:02.
Turister som tittar på statyn av Alexander II på senatstorget
Bild: YLE/Emelie Schauman

Klockan tolv på fredag samlas taxichaufförer med sina bilar på Senatstorget i Helsingfors för att protestera mot regeringens trafikreform.

- I Finland närmar vi oss den svenska taximodellen som ingen vill ha. Varför satsar vi på den modellen. Att vara en ärlig taxiföretagare som betalar alla skatter kommer att vara svårt, säger taxiföretagare Teemu Niemelä som är en av organisatörerna.

Taxiföretagare från Helsingfors ordnar demonstrationen. Enligt Niemelä får de inofficiellt stöd av Helsingfors taxiförbund.

I en intervju i tidningen Iltasanomat säger ordförande Jari Lemmetyinen att Finlands taxiförbund inte står bakom demonstrationen.

Taxiföretagarna kör från Senatstorget till Riksdagshuset

Taxiföretagare Teemu Niemelä kunde på torsdag kväll inte säga hur många bilar som deltar i demonstrationen, men det blir troligen ett hundratal.

Bilarna samlas på Senatstorget klockan 12 på fredag, och kör sedan längs Norra Esplanden til Riksdagshuset och därifrån längs med Mannerheimvägen och Södra Esplanaden till Salutroget.

Kommissarie Juha Piippo säger att polisen kommer att vara på plats. Enligt de uppgifter som kommit till Helsingforspolisen kommer demonstrationen att gå fredligt till.

Taxibil

Prisregleringen avskaffas i taxitrafiken

Kompromiss i regeringen om transportreformen.

Diskussion om artikeln