Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vbl: Lagmansgården får anstånd

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 16:30.
Lagmansgården.
Bildtext Arkivbild. Lagmansgården.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Lagmansgården får respit medan en arbetsgrupp utreder hur det blir med skolhemsverksamhet på svenska i framtiden skriver Vasabladet och Österbottens tidning.

- Det är ett positivt besked, man borde ha tillsatt en arbetsgrupp för länge sedan, säger Carl-Johan Strömberg som är direktör på Lagmansgården.

Direktör Carl-Johan Strömberg vid Lagmansgården
Bildtext Carl-Johan Strömberg
Bild: YLE/Patrik Enlund

Bygga i Nyland

Social- och hälsovårdsministeriet hade kommit fram till att det billigaste alternativet vore att bygga nytt och flytta verksamheten till Nummela i Vichtis i Nyland. Kirsi Varhila som är överdirektör på ministeriet säger till Vbl att en arbetsgrupp på THL, Institutet för hälsa och välfärd nu ska utreda hur verksamheten ska ordnas på svenska i framtiden.

Enligt tidningarna skulle det kosta en miljon att bygga i Vichtis medan det skulle kosta 2,2 miljoner euro att bygga nytt i Pedersöre. Varhila säger till Vasabladet att inte enbart fastighetsfrågan kommer att vara avgörande för var skolhemsverksamhet på svenska ordnas i framtiden.

Inget akut hot

Arbetsgruppen ska få 8 månader på sig att utreda frågan och Carl-Johan Strömberg tror att det tar tid innan man tar beslut i frågan.

- Jag räknar nu med att vi får arbetsro under den närmaste tiden och inte är akut hotade, äsger Strömberg.

Sedan Lagmansgården i augusti fick besked om att verksamheten fortsätter så har man tagit emot flera elever.

- Vi har fullt med barn, efterfrågan på platser är stor och vi gör till och med en liten vinst varje månad, säger Strömberg.

Lagmansgården.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Nummela inget alternativ

Strömberg säger att Nummela inte är något verkligt alternativ när det gäller skolhemsverksamhet på svenska.

- Det finns inte tillgång på tvåspråkiga handledare eller mentalvård och utbildning på svenska, säger Strömberg.

Han är också kritisk till om det verkligen vore billigare att bygga i Nummela.

- Jag kommer precis från ett möte där det framkom att det senaste bygget i Nummela drar rejält över budget, säger Strömberg.

Hör inte personalen

Strömberg hoppas att personalen från Lagmansgården får vara med i arbetsgruppen som utreder frågan. Hittills har inte personalen fått göra sin röst hörd.

- De gör bara upp kalkyler utan att fråga oss. Och ingen har heller frågat personalen på skolhemmet i Nummela om de klarar av att ta emot svenskspråkiga elever, säger Strömberg.

Diskussion om artikeln