Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Exceptionellt bra bokslut i Kristinestad

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 16:26.
Felénska Huset i Kristinestad.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Kristinestad gick hela 5,6 miljoner på plus under 2016. - Ett historiskt bokslut, säger stadsstyrelsens ordförande Åsa Blomstedt (SFP).

Överskottet beror delvis på att staden sålt egendom för 2,7 miljoner euro.

- Det är villatomter som staden sålt. Det är naturligtvis en engångsgrej, men vi hoppas att det innebär att människor satsar och bygger här, säger Blomstedt.

Men även utan tomtförsäljningen är resultatet mycket bra säger Blomstedt. Skatteintäkterna landande 1,2 miljoner över budget och statsandelarna 0,6 miljoner över budget medan driftsbudgeten slutade 1,1 miljoner euro under budget.

- Vi har jobbat hårt i många år med att anpassa kostymen och nu börjar vi se frukterna av det arbetet. Många bäckar små ger effekt på ekonomin, säger Blomstedt.

Eloge till personalen

Blomstedt lyfter fram exempel som omstruktureringar inom vård och omsorg och att staden nu kan värma de offentliga byggnaderna med fjärrvärme. Att man nu använder Doctagons tjänster inom hemvården gör att man inte behöver flytta patienter i onödan utan kan ge vård där patienten befinner sig.

- Det här är ett bra alternativ när så är möjligt och det är också tryggt för patienten att tas om hand av välkänd personal och slippa flyttas i onödan, säger Blomstedt.

Naturligtvis har också Vasa centralsjukhus prissänkningar gjort sitt säger Blomstedt. Men framför allt har man blivit bättre på att identifiera var kostnaderna uppstår och stävja dem.

- Den största elogen går ändå till personalen som orkat genom de tuffa år vi har bakom oss. Det kändes bra att godkänna det här bokslutet, säger Åsa Blomstedt.

Diskussion om artikeln