Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Egenanställd eller företagare - Michaela ser fördelar med båda arbetsformerna

Från 2017
Michaela von Kügelgen jobbar vid sin dator.
Bildtext Michaela von Kügelgen brukar antingen jobba hemma eller på ett café.
Bild: Esa Fills / YLE

Frilansjournalisten Michaela von Kügelgen började jobba som egenanställd för att slippa byråkratin ett företag för med sig. Två år senare grundade hon ändå företaget Pinions - för att det lönade sig bättre ekonomiskt.

Michaela von Kügelgen försörjer sig som frilansjournalist och skriver för en webbsida och för olika tidskrifter. Dessutom gör hon örhängen av skumpakorkar.

- Örhängena är bara en sidobusiness i företaget, men att tillverka dem är en rolig motvikt till skrivandet, säger Kügelgen.

Varför heter det egenanställd?

Kügelgen valde att bli egenanställd, eller så kallad lättföretagare, för att slippa byråkratin.

- För jobbet med webbsidan fick jag lön från Sverige och betalade skatterna själv och det var ganska komplicerat. Då jag ringde till skatteverket fick jag olika svar på hur jag skulle göra. Sedan anlitade jag ett faktureringsföretag och det var jätteskönt att inte behöva fundera på allt praktiskt och byråkratiskt.

Om allt skiter på sig, så säljer jag min lägenhet och flyttar hem till mamma och pappa.

Faktureringsföretagen fungerar som en mellanhand mellan den egenanställda och kunden. Faktureringsföretagen sköter bland annat fakturering, momsen, pensionspremier och betalar ut lön till den egenanställda.

Tjänsten kostar vanligen kring 5 procent av intäkterna.

- Det var praktiskt att ha någon som hade svar på alla frågor och som kunde reda ut olika saker. Min uppdragsgivare i Sverige gick också med på att betala mera för att täcka de extra utgifterna.

Eget företag innebär större ansvar och bättre lönsamhet

De egenanställdas status på arbetsmarknaden är oklar, ibland behandlas de som företagare och ibland som anställda. Det här kan till exempel leda till att de blir utan arbetslöshetsersättning eller inte får startpeng för företagare.

Kügelgen har ändå inte råkat ut för några problem, utan är nöjd med hur arrangemangen har fungerat för henne.

Michaela von Kügelgen granskar en skumppakork som ska bli örhänge.
Bildtext "Kompisar och bekanta brukar hämta skumpakorkarna jag gör till örhängen. Jag är noga med att båda korkarna i ett par ska passa ihop", berättar Michaela von Kügelgen.
Bild: Esa Fills / YLE

Småningom beslöt Kügelgen ändå att ta steget ut och trots allt grunda eget företag.

- För mig är det mycket lönsammare att ha eget företag. Mina andra uppdragsgivare betalade ju inte något extra för att jag använde en faktureringsfirma.

Om det är samarbetsförhandlingar på en arbetsplats kanske man förlorar sitt jobb, men om jag förlorar en kund är det inte hela världen.

Först var Kügelgen orolig över det ansvar ett eget företag innebär, men efter hand lärde hon sig mer och såg också till att skaffa sig en bra bokförare.

- Förra hösten köpte jag dator och telefon och det är lätt att lägga de utgifterna på företaget, det gick ju inte då jag anlitade faktureringsföretag. Så på ett sätt är det nog smidigare med eget företag, funderar hon.

Flera uppdragsgivare ger större säkerhet

Den osäkra arbetsmarknaden får allt fler att sysselsätta sig själva, antingen för att de själva vill eller för att det är det enda sättet att försörja sig. Omkring 75 000 jobbar mer eller mindre aktivt som egenanställda, medan 157 000 är egenföretagare.

- Allt färre kommer att ha fasta jobb och själv känner jag mig på ett sätt mera säker då jag har flera uppdragsgivare och inte bara en. Om det är samarbetsförhandlingar på en arbetsplats kanske man förlorar sitt jobb, men om jag förlorar en kund är det inte hela världen.

Porträtt på Michaela von Kügelgen.
Bild: Esa Fills / YLE

Som företagare har Kügelgen fått vänja sig vid att inkomsterna varierar, men också lärt sig att lita på att det ordnar sig ändå.

- Förra hösten hade jag jättemycket jobb och nu har det igen varit lugnare. Men det är klart, snart trillar jobben in igen. Sen tänker jag att om allt skiter på sig så säljer jag min lägenhet och flyttar hem till mamma och pappa, säger hon och skrattar hjärtligt.

Kügelgen menar att synen på dem som väljer att sysselsätta sig själva småningom också håller på att förändras.

- Vi har så länge varit vana vid att man ska jobba 9-17, och om man inte gör det har man ansetts lat och konstig. Nu börjar det som tur ändra, och det är nog för att det har blivit vanligare att jobba så här.

Diskussion om artikeln