Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partimätning: Samlingspartiet går om SDP - Sannfinländarna spurtar

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 10:01.
grafik över partimätningen
Bild: Yle

Samlingspartiet har gått om SDP som största parti i Yles partimätning. På en månad har stödet för Samlingspartiet ökat en aning, medan SDP:s stöd har minskat med två procentenheter.

Stödet för Samlingspartiet ligger för tillfället på 19,1 procent. Det här är det bästa gallupresultatet sedan hösten 2014.

Samlingspartiet är nu största parti, med knapp marginal till SDP och Centern. Senast detta hände var i juli 2014, då Alexander Stubb precis hade valts till partiordförande.

Sedan dess är det Centern och SDP som turats om med att toppa Yles partimätningar: SDP har varit störst i mätningarna sedan augusti i fjol.

Socialdemokraterna tappar

För Socialdemokraterna ser det med andra ord motigt ut just nu. Partiet har tappat två procentenheter jämfört med senaste mätning.

Om resultaten håller streck innebär det att SDP backar jämfört med kommunalvalet 2012, då partiet fick ett stöd på 19,6 procent.

Det är vanskligt att dra alltför långt gående slutsatser på basis av en enskild opinionsmätning. Men klart är att de siffrorna ger partiledningen en del att tänka på, då mindre än två veckor återstår till valet.

Med hjälp av vår interaktiva grafik kan du se hur stödet för partierna har utvecklats över tid. Texten fortsätter under grafiken.

Välj partier:
Saml
SDP
Sannf
C
Gröna
VF
SFP
KD
Blå
Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Zooma:
Visa allt 2007- 2015-

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/Kantar TNS.

Centerns kräftgång fortsätter

Stödet för Centern har varit förhållandevis stabilt sedan riksdagsvalet 2015. Sedan november 2016 har partiet ändå tappat stöd gradvis. Den aktuella gallupnoteringen är den lägsta för Centern på fyra år.

I kommunalvalet 2012 fick Centern ett stöd på 18,7 procent. Utmaningen för Centern är att vända den nedåtgående trenden innan valet.

Stabilt läge för De gröna

De gröna verkar ha etablerat sin ställning som fyra i partimätningarna. Partiet har knappast chanser att rubba Samlingspartiets, SDP:s eller Centerns ställning i täten. Däremot har partiet goda förutsättningar att gå framåt jämfört med senaste kommunalval.

Valdeltagandet har av tradition varit De grönas akilleshäl. Ett lågt deltagande bland de egna väljarna kan ännu förstöra festen för det segervittrande partiet.

Sannfinländarna spurtar

Sannfinländarna verkar ha inlett en slutspurt inför kommunalvalet. Stödet för partiet har ökat med två procentenheter på en månad, och ligger nu på drygt tio procent.

Stödet är fortfarande på en anspråkslös nivå jämfört med riksdagsvalet 2015. Å andra sidan närmar sig partiet sitt stöd i kommunalvalet 2012, då partiet fick 12,3 procent av rösterna.

Ökningen innebär att Sannfinländarna går om Vänsterförbundet, som backar en aning i mätningen.

Stödet för Svenska Folkpartiet har ökat en aning till 5,1 procent, medan Kristdemokraterna tappat en aning.

Mäter stödet inför kommunalvalet

2 444 personer intervjuades för mätningen som gjordes under perioden 6 mars och 28 mars.

Mätningen kartlägger finländarnas partisympatier inför det instundande kommunalvalet.

Felmarginalen i undersökningen är 2,2 procentenheter i vardera riktningen för de stora partierna.

Diskussion om artikeln