Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump förklarar krig mot republikansk högerfalang

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 06:17.
Donald Trump.
Bildtext Donald Trump.
Bild: EPA/ANDREW HARRER / POOL

Donald Trump förklarade på torsdagen krig mot den ytterst konservativa falangen i sitt eget parti. Den frustrerade presidenten är orolig för att också den kommande skattereformen ska stoppas av de republikanska rebellerna.

USA:s president Donald Trump attackerade i går medlemmar i den extremt konservativa gruppen Freedom Caucus i flera meddelanden på Twitter.

Den republikanska gruppen i Representanthuset var en av orsakerna till att republikanerna förra veckan tvingades dra tillbaka sitt förslag på ny sjukvårdslag.

- Freedom Caucus kommer att skada hela den republikanska agendan om de inte sällar sig till laget och snabbt. Vi måste slåss mot dem och demokraterna år 2018, skrev Trump på Twitter i går.

Det här tolkades som ett hot om att Trump skulle göra allt för att förhindra medlemmarna i republikanska partiets högerfalang att bli omvalda i kongressvalet nästa år.

Frustrerad president

Senare på kvällen avfyrade Trump ytterligare två meddelanden på Twitter där han nämnde tre av de mest konservativa republikanerna vid namn.

Trump skrev att om de steg ombord skulle landet ha fantastisk hälsovård, massiva skattesänkningar och en skattereform.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan sade sig förstå vad det handlade om.

- Det är mycket förståeligt att presidenten är frustrerad för vi har inte lyckats åstadkomma det som vi sade att vi skulle åstadkomma, trots att det var något som vi alla sade att vi skulle göra. Och det här är ett sätt att ge uttryck för denna frustration, sade Paul Ryan.

Republikanerna har under de senaste sju åren kritiserat den tidigare presidenten Barack Obamas hälsovårdslag hårt och har upprepade gånger gått till val med löfte om att riva upp och ersätta Obamacare.

Men när det kom till kritan ställde sig både konservativa Freedom Caucus och en moderat republikansk grupp emot det nya republikanska lagförslaget som skulle ha ersatt Obamacare

Skjut inte budbäraren

En del medlemmar i Freedom Caucus försvarade sig med att säga att presidenten inte ska skjuta budbäraren. De anser att det inte handlar om bristande lojalitet, utan att Trumps förslag på ny sjukvårdslag har allvarliga brister.

Andra medlemmar i Freedom Caucus var inte lika försonliga utan beskyllde Trump för att nu vara en del av det Washingtonetablissemang som Trump själv uttalade sig så föraktfullt om under valkampanjen.

Viktiga frågor snart till kongressen

Donald Trumps kritik mot medlemmar i det egna partiet bottnar i den vanmakt som presidenten känner inför denna bångstyriga grupp.

Vita huset är oroligt för hur det ska gå i flera andra av Trumps hjärtefrågor.

Snart ska Trumps förslag på budget behandlas i kongressen. Trump vill också införa en skattereform så snart som möjligt.

Trump riskerar då att återigen möta motstånd från samma grupper inom partiet.

Det skulle leda till ett nytt nederlag för Trump och för majoriteten i det republikanska partiet, och en seger för demokraterna.

Diskussion om artikeln