Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malaysia bytte Kims kropp mot nio malaysier i Nordkorea

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 09:00.
En av de tre malaysiska diplomater (th) som fick resa hem från Nordkorea
Bildtext En av de tre malaysiska diplomater (th) som fick resa hem från Nordkorea
Bild: EPA/FAZRY ISMAIL

Malaysia har överlåtit den mördade nordkoreanen Kim Jong-Nams kropp i utbyte mot nio malaysier som inte fick resa ut ur Nordkorea.

Tre malaysiska diplomater och deras anhöriga anlände i natt från Nordkorea till Malaysia där de mottogs som hjältar av blanda andra utrikesminister Anifah Aman.

- Vi vill inte förneka att då Nordkorea införde sitt utreseförbud, så var vi mycket oroade eftersom vi inte hade gjort något fel, sade ambassadrådet Nor Azrin Zain.

- Nordkoreanska myndigheter lät oss vara i fred och vi fick garantier om att livet kunde fortsätta som normalt, tillägger ambassadrådet.

Malaysias utrikesminister Anifah Aman (i röd kavaj) tog emot de nio landsmän som anlände hem till Kuala Lumpur
Bildtext Malaysias utrikesminister Anifah Aman (i röd kavaj) tog emot de nio landsmän som anlände hem till Kuala Lumpur
Bild: EPA/FAZRY ISMAIL

Utreseförbuden hävdes

Utväxlingen blev möjlig efter att bägge länder hävde utreseförbud som infördes efter att Malaysia hade utvisat den nordkoreanska ambassadören tidigare den här månaden.

Ambassadören hade allt mer högljutt kritiserat utredningen kring Kim Jong-Nam som mördades på Kuala Lumpurs flygplats förra månaden.

Utreseförbuden innebar att nordkoreaner i Malaysia och malaysier i Nordkorea inte tilläts resa ut.

Det ironiska är att Nordkorea inte i något skede erkände att ledaren Kim Jong -Uns äldre halvbror hade mördats eller att kroppen i Kuala Lumpur var hans.

Kim Jong-nam
Bildtext Kim Jong-Nams kropp har redan överlåtits till Nordkorea
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Brottsutredningen fortgår

Kim Jong-Nams kropp låg på bårhuset i Kuala Lumpur men den har redan överlåtits till Nordkorea som flyger den hem till Pyongyang när formaliteterna är avklarade.

Två män som gömde sig på den nordkoreanska ambassaden i Kuala Lumpur misstänkta för delaktighet i mordet, får enligt avtalet åka hem tillsammans med kroppen.

Två kvinnor från Indonesien och Vietnam har gripits som mordmisstänkta efter att de smetade vätska på Kims ansikte på flygplatsen.

Det visade sig senare att vätskan innehöll den dödliga nervgasen VX. Kvinnorna själva hävdar att de anlitades av nordkoreaner för att spela ett spratt.

En av de två misstänkta kvinnor som fångades av övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats
Bildtext En av de två kvinnor som har gripits misstänkta för mordet på Kim Jong-Nam
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Ingen anhörig ville ha kroppen

Ingen av Kims anhöriga gjorde anspråk på hans kropp och Malaysia beslöt därför att lösa konflikten genom denna kompromiss.

Kim och hans familj bodde i Macao innan han mördades, men han hustru och två barn har försvunnit från sitt hem och man förmodar att de beskyddas av kinesiska myndigheter.

De traditionellt goda relationerna mellan Nordkorea och Malaysia försämrades dramatiskt efter mordet förra månaden.

Även Nordkoreas relationer till sin främsta allierade Kina har svalnat under de senaste månaderna, men främst på grund av ny nordkoreanska missiltest.

Kina har inte kommenterat mordet på Kim Jong-Nam eller spekulationer om var hans familj håller hus.

Diskussion om artikeln