Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnen lär sig bli första hjälp-hjältar

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 09:35.
Ett första hjälpen-underlag med ett rött hjärta på. I bakgrunden ses elever som övar första hjälp.
Bild: Yle/Juho Karlsson

LokalTapiola och Röda Korset ordnar i år Hjälteskolning för årskurserna fem och sex. Härkmeri skola i Kristinestad fick äran att vara den första svenskspråkiga skola i Österbotten att ta del av projektet.

Tanken med projektet är att elever ska lära sig första hjälp redan från tidig ålder och sedan dela med sig av sin kunskap till familjemedlemmar. Nio elever från årskurserna fem och sex i Härkmeri skola fick ta del av skolningen. En av dem var tolvåriga Vincent Berg.

Vad tyckte du om Hjälteskolningen som ordnades här i Härkmeri skola?

- Det var nog bra.

Lärde du dig mycket?

- Nå jo.

Tror du att du skulle kunna hjälpa någon om den skulle vara i nöd?

- Jo, tror nog det.

Även elvaåriga Venla Ingves tyckte att hjälteskolningen var nyttig.

- Bra nog, eftersom man kan rädda liv om det är någon som behöver hjälp, säger Ingves.

Ett första hjälp-underlag med ett hjärta på.
Bild: Yle/Juho Karlsson
Barn övar på första hjälp på underlag med ett hjärta på.
Bildtext Vincent Berg (i förgrunden) övar första hjälp.
Bild: Yle/Juho Karlsson

30 000 elever i Finland ska delta

Projektet ordnas i år på grund av att Finland fyller 100 och Röda Korset 140 år. Totalt 30 000 elever runt om i landet ska få kunskaper i den livräddande första hjälpen. På tisdag hade Lappfjärd-Härkmeri svenska Röda Kors-avdelning bjudit in Isabella Olli från Röda Korsets svenska distrikt i Österbotten till Härkmeri skola, som fick vara den första svenskspråkiga skolan i Österbotten att delta i projektet.

- Barnen är mottagliga och många gånger märker man att barnen ofta är skickligare än vuxna att komma ihåg och lära sig och att de faktiskt vågar hjälpa. Så jag tycker det är viktigt att de lär sig. Ju yngre desto bättre, konstaterar Olli.

Med sig till Härkmeri skola hade Olli filtar och små röda hjärtan som eleverna fick öva livräddning på.

- Här har ni nu den här filten och hjärtat ska ni placera mitt på. Då ska man trycka på det här hjärtelementet så länge som man orkar utan avbrott. Det är 30 gånger som man vanligtvis ska trycka. Ganska hårt får man trycka då det är på riktigt, instruerade Olli eleverna.

Isabella Olli instruerar elever i Härkmeri skola hur man lägger människor i framstupa sidoläge vid medvetslöshet.
Bildtext Isabella Olli visar Venla Ingves hur man lägger personer i framstupa sidoläge. Som försökskanin fungerar Rosa Sinervo.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Fått ett positivt bemötande

Isabella Olli har kontaktat de flesta skolorna i regionen gällande hjälteskolningen. Härkmeri skola var nu först ut, medan de flesta andra skolorna kommer att delta i projektet först under hösten. Men skolningen har tagits emot med öppna armar i skolorna.

- Jag skulle nog säga att vi har fått ett väldigt positivt bemötande och att de gärna vill vara med och vara hjältar.

Eleverna får lära sig bland annat hur man ska ringa 112, hur man ska ge hjärt- och lungräddning samt hur man lägger människor i framstupa sidoläge vid medvetslöshet. Eleverna får också ta med sig hem materialpåsar, så att de kan öva hemma och även lära sina familjemedlemmar första hjälp.

- Mer kanske det där stabilt sidoläge, men hjärtupplivning kan de nog säkert, säger elvaåriga Rosa Sinervo.