Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Etla föreslår terminsavgift för att sporra studerande att bli färdiga snabbare

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 16:20.
Studerande i trappa
Bild: Mikael Crawford/Yle

Årsavgifter på exempelvis 2 000 euro skulle inte hindra mindre bemedlade att studera, enligt Näringslivets forskningsinstitut Etla. Avgifterna skulle däremot hjälpa högskolornas ekonomier samt öka på studietakten.

Etlas vd Vesa Vihriälä och forskningsledare Niku Määttänen föreslår att man skulle tillåta högskolor att debitera terminsavgifter av studenter från Finland och EES-länderna, så länge avgifterna är rimliga.

Inkomsterna skulle täcka en del av utgifterna för högskolorna, menar Etla. Enligt forskningsinstitutet skulle en terminsavgift på 1 000 euro leda till intäkter på 600 miljoner euro.

Högskolorna bestämmer sitt pris

Att införa terminsavgifter för högskolorna skulle enligt Etla innebära att de statliga medlen bättre skulle räcka till för framför allt småbarnspedagogiken och grundskolan.

Enligt förslaget skulle myndigheterna fastslå den högsta tillåtna terminsavgiften, men det skulle vara upp till högskolorna själva att bestämma vilken summa de begär.

Avgift skulle öka studietakten och höja kvaliteten

Enligt Etla skulle terminsavgifterna också öka på studietakten. Forskningsinstitutet anser nämligen att gratis utbildning är en delorsak till att finländska studenter utexamineras långsammare än andra länders studenter.

Terminsavgifterna skulle alltså fungera som en sporre till att bli klar i rimlig tid, menar Etla.

Vihriälä och Määttänen tror att högskolornas ekonomiska vinning skulle gynna eleverna så pass mycket att avgifterna inte skulle minska på intresset för utbildning.

Dessutom skulle avgifterna uppmuntra högskolorna att höja på utbildningens kvalitet. Högskolor som kan erbjuda högklassig utbildning skulle sedan kunna uppbära högre terminsavgifter.

Centern och SDP säger nej

Både Centern och Socialdemokraterna skjuter ner Etlas förslag.

Hur tjock plånboken är får inte vara avgörande på skolvägen, säger Centerns viceordförande Katri Kulmuni.

SDP:s viceordförande Sanna Marin anser att det inte är okej att använda terminsavgifter för att täppa till hålen som regeringens nedskärningar i utbildningen har skapat.

Artikeln uppdaterad 31.3 2017 med en rättelse från Etla, man föreslår en årsavgift på 2 000 euro, inte en terminsavgift.

Texten är en översättning av artikeln Etla ehdottaa lukukausimaksuja korkeakouluihin: ”Opiskelijoille kannustimia valmistua kohtuullisen nopeasti” skriven av Marcus Ziemann/Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln