Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Canceravdelningen överraskad över alla godhjärtade människor - cytomössor räcker för flera år

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 13:05.
Högar med cancermössor
Bild: Yle/Paula Koskinen

- En sådan underbar överraskning, utbrister Tarja Kemppi, då hon tittar på de hundratals mössor som täcker stolar och bord i dagsalen på canceravdelningen vid ÅUCS.

Kemppi vårdas för cancer på sjukhuset. Cytostatikabehandlingen gör att hon tappat håret, men tack vare de donerade cancermössorna eller cytomössorna kan hon skydda den ömma huden på huvudet mot sol och kyla.

Det var i början av mars som sjukskötaren Jenni Jaakola på Facebook berättade att det är skriande brist på cancermössor, och hon undrade om folk som är bra på att virka eller sticka kunde hjälpa till.

Uppdateringen har delats mer än 2 400 gånger och gillats över 1 600 gånger. Och mössor har strömmat in, mössor i alla former och färger, så många att Kemppi har svårt att välja sin favorit bland alla.

Två damer och en sjukvårdare väljer ut cancermössor
Bildtext Skötaren Minna Vuola förevisar mössor för Tarja Kemppi och Arja Rantala
Bild: Yle/Paula Koskinen

- De här kommer att räcka för flera år framåt, konstaterar skötaren Minna Vuola. Fast vi vet inte ens exakt hur många mössor vi fått. Vi har inte hunnit räkna dem, och det kommer fler varje dag. Det märks på mössorna hur glada människor är över att kunna hjälpa.

Det finns stickade, virkade och sydda mössor. Det finns färggranna, mönstrade och mer diskreta. Någon har spetsar, en annan en blomma. Också de som inte är bra på handarbete har kunnat hjälpa genom att donera garnnystan.

Och mössorna har skickats från hela landet, till och med från Spanien. Ofta finns det ett brev med till den som får mössan.

Cancermössor
Bild: Yle/Paula Koskinen

Mössor kan användas av alla som behandlas på canceravdelningen, också av dem som inte är helt skalliga. Många vill ha en mössa för att håret är tunnare eller glesare.

- Jag tappade håret för 12 år sedan. Då måste jag ha scarfar. Det här är en otrolig möjlighet, säger Kemppi.

Viljan att hjälpa sjukhuset är stor på olika sätt. Diakonicentralen i Åbo har i vår samlat in rena kläder för samjouren vid Åbo universitetscentralsjukhus, reservkläder som kan ges till personer som inte hunnit eller kunnat få egna kläder hemifrån.

Hela artikeln på finska av Paula Koskinen om cytomössor finns här.

Diskussion om artikeln