Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läkemedelsskandal i Indien – två av medicinerna säljs i Finland

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 13:06.
Tillverkning av mediciner.
Bildtext Arkivbild. Tillverkning av mediciner.
Bild: EPA/JAWAD JALALI

Hundratals generiska läkemedel måste försättas i försäljningsförbud i EU, det kräver den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Orsaken är att två indiska läkemedelsforskningsenheter som hör till bolaget Micro Therapeutic Research Labs har förfalskat testresultat och behandlat forskningsresultat vårdslöst, skriver Talouselämä.

Enligt läkemedelsexperter är fallet allvarligt, även om EMA inte misstänker att läkemedlen ifråga äventyrar patientsäkerheten.

Finland nämns åtta gånger

På EMA:s lista över läkemedel som borde försättas i försäljningsförbud nämns Finland åtta gånger.

Enligt den finska läkemedelsmyndigheten Fimea säljs bara två av de åtta nämnda läkemedlen i Finland. De är allergimediciner, och utgör ingen fara för patientsäkerheten, säger Fimea till Talouselämä.

De andra medicinerna som nämns har inte ännu nått apoteken.

Orion med på listan

Läkemedelsföretaget Orion nämns tiotals gånger på EMA:s lista. Företaget kan ändå inte berätta på vilket sätt deras uppgifter har förfalskats av det indiska företaget.

Inga av Orions läkemedel som nämns finns ännu på marknaden, och företaget har startat nya utredningar efter att de fått nys om saken från EMA. Läkemedlen var tänkta till den finska, norska, danska och svenska marknaden.

År 2015 uppdagades en liknande skandal. Då hade ett annat indiskt företag sysslat med liknande förfalskning. Det ledde till att 700 läkemedel drogs från den europeiska marknaden.

Diskussion om artikeln