Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Villa Hannus i Jakobstad nådde taklagshöjd

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 12:09.
Gammalt och nytt möts i Villa Hannus i Jakobstad
Bildtext Villa Hannus i Jakobstad renoveras.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Villa Hannus, Jakobstads Åldringsvänners senaste projekt i Jakobstad nådde taklagshöjd på fredagen. Sexton nya bostäder för äldre personer skall stå inflyttningsklara i september i höst.

Åldringsvännerna har närmare 400 personer i kö till alla föreningens bostäder, ett hundratal personer köar för de bostäder som nu färdigställs till hösten i centrum av Jakobstad.

Motigt i början

Det dröjde länge innan bygget kunde komma igång, dels motsatte sig grannarna Åldringsvännernas projekt på grund av höjden på huset som måste sänkas, dels hade också Museiverket sina synpunkter på hur mycket av de gamla byggnaderna som skulle bevaras och integreras i nybygget.

- Det har varit extremt mycket motgångar i början men sedan vi väl kom igång har tidtabellerna hållit, säger Inger Gripenberg som är verksamhetschef för Åldringsvännerna.

Verksamhetschef Inger Gripenberg vid Hötorgscentret i Jakobstad
Bildtext Inger Gripenberg
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Villa Hannus projektet omfattar 16 lägenheter som är anpassade för ett tryggt boende för äldre med sprinklers och trygghetsalarm och allt som hör till. Lägenheternas storlek varierar mellan 33 och 69 kvadratmeter och det finns hiss i huset trots att det bara är två våningar högt. Våningsytan uppgår totalt till drygt 1500 kvadratmeter. Föreningen kommer att slå fast hyran före påsk och troligen kommer den att ligga kring 17 euro per kvadratmeter.

Penningautomatföreningens stöd har varit ovärderligt

Villa Hannus projektet går löst på 3,5 miljoner euro och Penningautomatföreningens stöd ligger på 1,1 miljoner euro.

- Det här stödet är en förutsättning för att projektet överhuvudtaget kunde genomföras.

Följande projekt knackar på dörren

I samma kvarter som Villa Hannus finns också den Carpelanska gården som är följande projekt som föreningen tänker ta sig an.

Ursprungligen var det tänkt att huset skulle omvandlas till ett daghem i samarbete med Åbo Akademis enhet för småbarnspedagogik i Jakobstad. Akademins beslut att lämna Jakobstad krävde ändringar i planerna och det är nu istället meningen att ytterligare 6-8 bostäder skall byggas i Carpelanska gården.

Carpelanska huset står i tur att renoveras efter Villa Hannus
Bildtext Carpelanska gården i Jakobstad.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- I maj tänker vi ta upp diskussionen med Penningautomatföreningen kring det här projektet och går allt väl kan vi komma igång med det 2018.

Villa Hannus är det sjunde gamla huset i centrum av Jakobstad som föreningen tar sig an och Carpelanska gården blir det åttonde.