Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Eftersnack frågar: Bio på leffa eller leffa hemma?

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 14:19.
Biograffasad
Bild: Yle/Fredrika Sundén

I dagarna har de samlade biografägarna i USA hållit sin årliga konferens. Och de är oroade. Oroade över att folk föredrar substitutet Netflix (eller jätten Yle-Arenan) framom den riktiga upplevelsen, dvs. den stora skärmen, the big screen.

Det är en oro jag kan dela.

Eller som regissören Christopher Nolan sade på konferensen (om sin egen kommande krigsfilm Dunkirk, men det kan väl gälla i princip alla seriösa filmer): "Den här filmen kräver att det känns som om tittaren genomlever det som skildras, och det enda sättet är genom att se filmen på bio" (förkortat och fritt översatt).

Sofia Coppola, också hon regissör, körde ett liknande race. På konferensen sade hon att hon hoppas att folk ser hennes film The Beguild på bio, "såsom den är avsedd att avnjutas".

Men kan en oro stoppa en utveckling? Finns det ens orsak att vara "orolig"?

Mycket handlar det förstås om en kamp om pengar. Om dina och mina pengar. Netflix och HBO och andra har onekligen trumf på hand då de både kan producera eget och streama andras serier och filmer. Stor mängd underhållning, very cheap, billgare än en enda klassisk bioupplevelse i månaden.

Så det är inte endast biografägarna som försöker ta upp kampen. Också Hollywood kämpar emot.

En vändning skedde rätt nyligen då Netflix släppte filmen The Siege of Jadotville samtidigt som den hade premiär på biograferna. Därmed hade en överenskommelse brutits, och det förklarar varför biografägarna är oroliga.

Men vad skulle egentligen hända om filmer hade premiärer hemma och på bio samtidigt? Vad väljer man då?

Spelar det ens någon roll?

Personligen skulle jag se biografsalongernas nedgång som en stor kulturell förlust. Att gå på bio är en helkväll. Det är att planera vilken film man vill gå på, det är att köpa biljetter, det är att hitta sin plats, det är att lamporna släcks, det är den där överenskommelsen om att nu är det allvar och ingen går på toa eller svarar i telefon eller går ut eller snackar om annat, nej, det är den där skärmen, berättelsen, som har dig i cirka två timmar. Inga kompromisser. Du är filmen.

Jämför nu det med att se hemma...

Men säga vad man vill: Att se hemma är ändå enklare, förmånligare och skulle sannolikt vinna i längden om premiärerna alltid släpptes samtidigt.

Men å andra sidan: Biograferna har upplevt många upp- och nedgångar. Videon skulle ju också förgöra biograferna på 1980-talet. Och visst försvann kvartersbiograferna och de mastodonta horrorbiograferna tog över. Men vad kommer nu tillbaka, också i Helsingfors, om inte kvartersbiograferna?

Och i det här inlägget i Guardian påpekar en biografchef att det går superbra för biograferna i USA och Storbritannien.

Samtidigt har tjänster som Netflix genom sin popularitet bevisat att de svarar på en enorm efterfrågan. Det är så här vi också vill avnjuta film och serier.

Kanske allt slutar lyckligt som vanligt? Att stålarna och tiden räcker till för både bio och streamingtjänster?

Oj, oj, vad det blev komplicerat. Men jag vidhåller: OM hela biografidén skulle gå i graven vore det en enorm förlust för filmen som konstform. Men vi får vad vi förtjänar. Det tänker jag försöka beakta nästa gång då jag halvintresserad klickar mig fram till en halvbra bio på Netflix. Jag hade ju kunnat gå på bio istället.

Eller läst en bok - om jag fördrar att bli hemma.

I dagens Eftersnack ska vi definitivt diskutera frågan, men först behöver vi din input. Tyck till och rösta sedan i vår enkät, så spinner vi sedan vidare!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack
Yle Vega, fre kl. 15.03.
Repris: Lör kl. 20.03.
Podden blir klar på fredag eftermiddag