Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen snar träff i Finland mellan Putin och Trump

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 15:16.
President Sauli Niinistö
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Någon träff mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president i Finland är inte aktuell i en nära framtid, sade president Sauli Niinistö vid en presskonferens i dag.

Under presskonferensen fick Niinistö frågor om var de två presidenterna kunde inkvarteras vid ett eventuellt möte i Finland. Niinistö konstaterade lätt roat att man nu nog går händelserna mycket i förväg.

Han konstaterade att det inte var tal om något möte på två man hand mellan Trump och Putin i Archangelsk på torsdagen.

Däremot kan det hända att de två presidenterna träffas i samband med Arktiska rådets möten. Niinistö sade att han redan i ett års tid har drivit på ett möte mellan statsledarna för länderna som ingår i Arktiska rådet.

Niinistö konstaterade också att ingen vet hur relationerna mellan USA och Ryssland nu ser ut och i vilken riktning de går.

- Därför vore det viktigt att de två ländernas ledare träffas så snabbt som möjligt, kanske under G20 mötet i Tyskland i sommar, sade Niinistö.

Utmaningar för Arktiska rådets ordförande

Niinistö hade sammankallat till presskonferens för att tala om utmaningarna som Finland står inför under sin inför sin period som ordförande för Arktiska rådet. Finlands tvåårsperiod som ordförande börjar i maj.

Det arktiska området är en angelägenhet för hela världen. Det är en av mänsklighetens ödesfrågor, sade Niinistö.

Det finns de som ser det arktiska området som en tillväxtpotential och som en råämnesreserv och de som är oroade för klimatförändringen.

- Det är en utmaning att medla mellan de här båda synsätten, sade Niinistö.

Niinistö: Svart kol och gasförbränning bovar

Niinistö tog vid det internationella arktiska forumet i Archangelsk i torsdags upp två saker som påskyndar klimatförändringen. Den ena är det så kallade svarta kolet - som avger mycket koldioxid - och den andra är den gasförbränning som sker på gasfälten.

På gasfälten bränns 40 gånger så mycket gas som Finland använder per år.

Diskussion om artikeln