Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vem sjutton har råd att betala 2 000 euro per år?"

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 18:39.
Kvinna lutar sig trött mot en trave böcker.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Näringslivets forskningsinstitut Etlas förslag om terminsavgifter stöter på kraftig kritik, både från politiker- och studerandehåll - och också från svenska.yle.fi:s besökare.

Etla föreslog på fredag morgon en terminsavgift på 1 000 euro, för att förbättra högskolornas ekonomiska situation och öka på studietakten.

Enligt Etla är gratis utbildning en delorsak till att finländska studenter utexamineras långsammare än andra länders studenter.

Institutet räknar att terminsavgiften skulle inbringa 600 miljoner euro.

Men förslaget har under fredagens lopp fått mycket mothugg. Centern, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och Samlingspartiet säger alla nej till förslaget.

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger på Twitter att terminsavgifter strider mot regeringsprogrammet.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger i sin tur att en terminsavgift ökar ojämlikheten i samhället.

Och - föga överraskande - ställer sig också studentorganisationerna på kant. Det är tummen ner både från Finlands Studentkårers förbund FSF och Yrkeshögskolornas Studentkårers Förbund, SAMOK.

Inte rätt att sätta en prislapp på utbildningen

– Vi är jätteoroliga över att särskilt studerande som kommer från en lägre socioekonomisk bakgrund inte längre skulle ha möjlighet att utbilda sig om det sätts en prislapp på universitetsstudier, säger Aino Jones som är sakkunnig inom försörjning samt internationella ärenden vid Helsingfors universitets studentkår.

Om det införs en terminsavgift blir utbildning ännu mera otillgängligt för vissa samhällsgrupper, enligt henne.

– Det finns en risk att de som inte kan investera i studier inte skulle utbilda sig på högskolenivå. Det skulle leda till att det i ännu högre grad skulle vara unga med högutbildade föräldrar som skulle utbilda sig, säger Jones.

Hon tror inte att terminsavgifter skulle snabba på utexamineringen av studerande, istället borde man satsa på bättre handledning.

Färre utländska studerande efter att terminsavgifter infördes

Redan nu har terminsavgifter införts för studerande som kommer till Finland från länder utanför EU och EES. Enligt Jones finns det ännu inte statistik över antalet utbytesstuderande från sådana länder efter att terminsavgifterna införts, men intresset för Finland verkar ha dalat.

– Här vid Helsingfors universitet har vi fått in lite färre ansökningar nu när terminsavgifter införts än året innan. Det har hänt vid nästan varje högskola, säger Jones.

Också på kommentarsplats har Etlas förslag debatterats flitigt.

Så här skriver signaturen "Fattigmamman":

Jag och min man har universitetsexamen, men vi är ändå fattiga. Vi ärver kläder till barnen och våra tre barn har aldrig suttit i ett flygplan. Jag tror fortfarande på utbildning (men man måste välja rätt) och jag hoppas att mina tre barn skall kunna studera. Vi behöver alltså spara 30.000 € för att detta skall lyckas. Jag lyckas spara (sammanlagt) 30€/månad för deras studier och körkort. Men det här blir bara en femtedel av summan som nu krävs. Tvåtusen per år är för mycket. Vi kommer ha svårt att klara det. Tvåtusen euro är ju ungefär vad en ungdom kan förtjäna/spara av ett sommarjobb. Det betyder att man måste ha kapital annanstansifrån.

Signaturen "Eva":

Vem i sjutton ska ha råd att betala 4000 euro i året? Har inte föräldrarna råd så måste du ju jobba massor som studerande. Nå hur ska du hinna studera fort då? Nej det börjar inte bli klokt. Inför terminsavgift om studerande inte håller sig inom tidtabellen i så fall.

"Professorn" är lite mer positivt inställd:

Jag efterlyser en terminsavgift. Dock så att avgiften skulle finansieras med studiesedlar under den tid som normalt beräknas krävas för examen, dvs normalt fem år för en magisterexamen. En "normal" studietid skulle alltså i praktiken fortsättningsvis vara gratis. Drar studierna ut på tiden betalar studerande själv. 2000 per termin kan vara en lämplig summa.

Uppdatering: Artikeln uppdaterad 31.3.2017 klockan 16.11. Etla påpekar att förslaget löd på en årsavgift på 2 000 euro och terminsavgift på 1 000 euro.

Studerande i trappa

Etla föreslår terminsavgift för att sporra studerande att bli färdiga snabbare

Avgift på 2 000 euro hindrar ingen att studera, menar Etla.

Diskussion om artikeln