Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Plugga vid ÅA: fysik

Från 2017
Uppdaterad 11.04.2017 10:25.
Lektor Johan Lindén och studerande Benjamin Granroth
Bildtext Lektor Johan Lindén och studerande Benjamin Granroth.
Bild: Yle/Nina Bergman

- Jag är intresserad av hur allting fungerar, det är det spontana svaret som studenten Benjamin Granroth ger på frågan varför han sökte sig till ämnet fysik vid Åbo Akademi. Enligt Granroth blir man "problemlösare" då man läser fysik, vilket man sen kan ha nytta av oberoende var man vill jobba i framtiden.

Benjamin Granroth har inte ännu bestämt om han vill bli forskare, lärare eller om han ska börja jobba inom industrin, men han ser positivt på framtiden på jobbfronten för fysiker.

Enligt lektorn i fysik vid Akademin, Johan Lindén, ser det bra ut på jobbfronten för de som studerar fysik. Lindén konstaterar att tidigare studenter vid fysik har klarat sig bra på arbetsmarknaden och de flesta av dem jobbar med yrken som motsvarar den utbildning de fått. Kring en fjärdedel av studenterna vid fysik väljer att bli ämneslärare i grundskolan och gymnasiet.

Ämnet fysik vid Åbo Akademi utvecklas hela tiden och tyngdpunkten för studierna har varierat. Tidigare var det mycket kärnfysik som gällde, men undervisningen inom det har minskat lite och istället har det kommit mera organisk elektronik, säger Lindén.

Mycket matte i studierna

Granroth studerar för tredje året vid Åbo Akademi och han beskriver sina studier hittills som ungefär matematik och hälften fysik. Fysik är matematik som man har applicerar, säger Granroth.

Enligt Lindén ska man vara nyfiken av sig och gärna ha läst fysik och matematik i gymnasiet, helst lång matematik om man vill börja studera fysik vid Åbo Akademi.

Lindén ansvarar för studentrekryteringen till fysik och i och med det har han gjort ett hundratal Youtube-videor som ska hjälpa folk i alla åldrar att få upp ögonen för ämnet fysik och som bidrar till att man vill börja studera ämnet.

Enligt Lindén och Granroth är fysik både roligt och intressant och de videor som man gör vid ÅA ger en vink om vad fysik går ut på.

Radio Vega Åboland: Plugga vid ÅA - fysik

Programmet är inte längre tillgängligt

Plugga vid ÅA

Diskussion om artikeln