Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pengar i centrum då Tillerson gör Natodebut

Från 2017
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hälsar USA:s utrikesminister Rex Tillerson välkommen till Natos utriksministermöte i Bryssel 31.3.2017
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hälsar USA:s utrikesminister Rex Tillerson välkommen till Natos utriksministermöte i Bryssel 31.3.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s utrikesminister Rex Tillerson uppmanar Natomedlemmarna att vid Natotoppmötet i maj lägga fram sina planer på höjda försvarsanslag. Tillerson gjorde sin Natodebut på utrikesministermötet i Bryssel på fredagen.

Enligt Tillerson ska alla Natomedlemmar i slutet av året ha uppnått målet om att två procent av ländernas BNP ska gå till försvaret. Senast då ska alla medlemmar åtminstone ha lagt fram sin plan för hur det här målet ska uppnås.

Tillerson upprepade att USA bär ett oproportionerligt stort ansvar för försvaret i jämförelse med de övriga 27 Natoallierade och att USA förväntar sig konkreta åtgärder av de övriga Natomedlemmarna inom två månader.

- Vårt mål är att på toppmötet i maj komma överens om att alla allierade i slutet av året antingen har uppfyllt sina löften eller klart artikulerat hur de ska uppfyllas, sade Tillerson.

Ett av president Donald Trumps centrala argument är att Natos europeiska medlemmar måste höja sina bidrag till försvarsalliansen.

Natoländerna har redan tidigare kommit överens om att fram till 2024 ska alla medlemmar lägga två procent av sin BNP på försvaret. Tillsvidare har bara fem av de 28 medlemmarna - Estland, Grekland, Polen, Storbritannien och USA - nått dit.

Ukraina och Ryssland också på agendan

Trump har tidigare låtit förstå att USA kanske inte kommer till försvar för allierade som inte höjer sina försvarsanslag och bidrar mera till Nato.

Tillerson kom inte med några sådana hotelser. Han sade att USA kommer att stå fast vid det man åtagit sig när det handlar om att försvara sina allierade.

Tillerson signalerade, precis som försvarsminister James Mattis gjort tidigare, en hårdare ton mot Ryssland än vad Trump gjort.

Han lovade att USA kommer att se till att alliansen har de resurser den behöver för att försvara sig - också mot rysk aggression.

- Vi vill ha en diskussion om Natos hållning i Europa, framför allt i östra Europa, som svar på Rysslands aggression i Ukraina och på andra ställen, sade Tillerson.

USA vill också att Nato ska fokusera mera på att bekämpa islamistisk terrorism, framför allt terrororganisationen Islamiska staten.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson deltog i Natömöte i Bryssel - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln