Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur hjälper du din kompis genom en kris?

Från 2017
Uppdaterad 02.04.2017 15:41.
deprimerad människa
Bildtext Alla går igenom kriser. För vissa är krisen svår och kan leda till depression.
Bild: YLE

En ny forskning visar att över 20 procent av unga idag kan lida av allvarlig kris. Men vad kan du göra som kompis?

Alla går vi igenom kriser. Vissa är lättare att hantera än andra, det kan gälla en förändring som att man byter skola eller liknande. Det är ofta lätta former av kriser som också vuxna går igenom, de formar vår vardag och oftast kan man borsta av problemet och ta sig an nya utmaningar. Men hur är det med resten? Enligt en forskning av Terhi Ojala på Helsingfors universitet kan över 20 procent av ungdomar lida av en allvarlig kris.

Vad gör jag för min kompis då?

Oscar Lehtinen jobbar på Krisjouren För Unga dit vem som helst kan ringa. Han menar att det som kompis är viktigt att man är där för den som går igenom en kris.

- Om man visar att man är där och har tid. Då har man redan gjort mycket. Alla måste tänka på att inte göra mer än de klarar av men något ska nog alla göra, säger Lehtinen.

Jag och min lilla kris

Ofta är man lite osäker när man är ung, både på sig själv och världen omkring. Då kanske man säger att allt är bra fastän allting inte skulle vara det.

Skolorna har utbildade psykologer och kuratorer som finns till för att hjälpa med dina problem och om det känns jobbigt eller om du inte vågar gå och tala själv är det inget fel att ta med en kompis.

- Att finnas där för din kompis är nog det viktigaste, men det finns annat du kan göra också. Tunga kriser orsakas oftast av någonting som man måste hantera trots att man inte är förberedd. Det kan vara en död i familjen eller liknande, säger Lehtinen.

Hur märker man av en kris?

Att se att kompisen har en kris är kanske inte det lättaste. Men en av de första sakerna som kommer fram är oftast stress. Man stressar med prov och har ingen fritid.

- Fritid är jätteviktigt, särskilt när man läser på prov eller gör läxor. Det är viktigt att komma ihåg att låta kroppen och huvudet vila, menar Lehtinen.

Om man inte tar det lugnt utan låter krisen eskalera kan det leda till irritation, ilska, provokation, att man drar sig tillbaka, blir rastlös eller till och med deprimerad och ängslig.

“Alla andra har det så mycket värre”

Att gå igenom en kris kan kännas jätteliten jämfört med världens undergång. Ofta hör man människor som går igenom en kris säga att alla andra har det värre. Men för den som har en kris är det faktiskt världens största problem. Och den kan leda till allvarliga problem om man inte tar itu med den.

- Om du inte hanterar din kris i tid kan det leda till ett problem som är ännu svårare att lösa, om du till exempel har tryckt undan dina känslor kan dom ligga så begravda att det är svårt att hjälpa. Då blir man lätt i behov av terapi, säger Lehtinen.

Ibland kan det kännas som att man är ensam om sina problem och att ingen någonsin kan förstå vad du går igenom. Därför är det extra viktigt som utomstående att ta kontakt och försöka hjälpa. Om det känns som att ingen annan vill hjälpa dig kan du alltid ta kontakt med Krisjouren för unga på 045 341 0574. Jouren är öppen på måndagar mellan klockan 09:00-11:00 och tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 09:00-12:00. För mer information gå in på Krisjouren För Ungas hemsida

Skribent: Tony Pohjolainen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln