Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jättepandorna får jättereservat i Kina

Från 2017
Jättepandor i Sichuanprovinsen i Kina år 2005.
Bildtext Jättepandor i Sichuanprovinsen i Kina år 2005.
Bild: EPA/XIAO WANG

Kina håller på att skapa ett pandareservat som blir nästan tio gånger så stort som Finlands största nationalpark, Lemmenjoki nationalpark i Lappland vid gränsen till Norge.

Sammanlagt 170 000 människor tvingas flytta någon annanstans för att ge plats åt pandorna som kommer att förfoga över ett enhetligt område på sammanlagt 27 134 kvadratkilometer.

Pandareservatet kommer att täcka delar av de tre provinserna Sichuan, Ganzu och Shaanxi. Avsikten med reservatet är bland annat att pandorna ska få föröka sig och öka artens genetiska mångfald.

Hela 67 mindre pandareservat kommer att införlivas i det nya reservatet som kommer att tjänstgöra som ett skyddsområde för ytterligare 8 000 hotade djur- och växtarter.

En jättepanda i djurparken i Peking tar en tupplur.
Bildtext En jättepanda i djurparken i Peking tar en tupplur.
Bild: EPA/DIEGO AZUBEL

De människor som kommer att bo i reservatet kommer att erbjudas bostäder och jobb, en del av dem som guider. De människor som har levt i området har stört pandornas tillvaro genom att skörda bamburör och hålla sig med boskap.

Skyddet av pandorna har störts också av varierande regler i de tre provinserna.

Jättepandan är Kinas inofficiella maskot och lever främst i bergen i Sichuan samt i Gansu och Shaanxi.

Det finns över 1 800 vilda pandor, och cirka 200 som lever i fångenskap.

Utöver pandareservatet finns det i Kina åtta andra nationalparker som har till uppgift att skydda ekosystem och utrotningshotade arter.

Diskussion om artikeln