Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kommunalvalskandidat får dödshot för sin hudfärg - vill inte föra kampanj ensam

Från 2017
Uppdaterad 07.04.2017 10:48.
Valreklam ute på gata i Helsingfors.
Bildtext Alla kandidater i kommunalvalet har inte lika möjligheter att föra kampanj.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Åk hem till ditt land svartskalle, du är ingen riktig finländare, jag önskar någon skulle döda dig. Glåpord och hot om våld är vardag under kommunalvalskampanjen, berättar två politiker med invandrarbakgrund.

Förra veckan gick Helsingforskandidaterna Suldaan Said Ahmed (VF) och Ozan Yanar (De gröna) ut med berättelser om de rasistiska påhopp de får utstå dagligen under sina kommunalvalskampanjer.

Det är glåpord och våldshot, både på sociala medier och på öppen gata mitt i stan. Suldaan Said Ahmed fick senaste veckan dödshot per sms. Från samma telefonnummer kom det först ett telefonsamtal.

- Jag svarade och frågade vem det var, men tonen blev snart rätt aggressiv och han började hota med våld. I det skedet insåg jag att det inte är någon idé att fortsätta samtalet, jag önskade en bra dag och lade på. Sedan började det komma dödshot per sms.

Har polisanmält

Han har en polisanmälan på gång om händelsen. Han upplever att han inte kan röra sig fritt eller föra kampanj ensam, eftersom det så ofta hänt att någon närmat sig aggressivt.

Ozan Yanar känner igen känslan. Som riksdagsledamot kan han vidarebefordra alla hotfulla meddelanden till skyddspolisen - men han är orolig för alla vanliga medborgare som får liknande hot.

Rasistiska påhopp är helt enkelt vardag i kampanjen, de kommer ett par gånger om dagen. Han kan kallas till exempel svartskalle (på finska "mutiainen").

De säger åk tillbaka till ditt land, du är inte finländare.

- De säger åk tillbaka till ditt land, du är inte finländare. Det här är sårande också för dem som röstat på mig. Jag är ingen utomstående, det här är mitt land, säger Yanar och fortsätter:

- Om någon har något emot det får de bara vänja sig vid det. Invandrare kommer att bli ministrar och företagsledare och det är bara att vänja sig. Det här är mitt land.

Porträtt på Suldaan Said Ahmed
Bildtext Vänsterförbundets Suldaan Said Ahmed fick förra veckan dödshot per sms.
Bild: Nelli Kivinen

Hot mot demokratin

Både Ozan Yanar och Suldaan Said Ahmed ser rasismen och hatmeddelandena som ett allvarligt hot mot en större sak än deras egen säkerhet.

- Folk har sagt att jag inte borde röra mig ensam. Det är ett hot mot demokratin om politiker måste börja begränsa sig på det sättet. Det har varit en fin sak i Finland att till och med ministrar får föra kampanj i fred, det måste vi hålla fast vid, säger Ozan Yanar.

Det är ett sätt att försöka tysta ner folk. Men vi kommer inte att vara tysta.

Tror du det här kan leda till att folk inte vågar ställa upp i val?

- Ja i värsta fall är folk rädda för hatstormen de kan råka ut för. Och det är ju inte bara politiker, utan också privatpersoner som råkar ut för det här. Till exempel folk som hjälper flyktingar läggs ut på hatsajter. Det är ett sätt att försöka tysta ner folk. Men vi kommer inte att vara tysta.

Suldaan Said Ahmed håller med.

- Det måste vara lätt att gå med i politiken. Det ska vara låg tröskel för alla med olika bakgrund att gå med. Så är det inte nu, säger han.

Det måste vara lätt att gå med i politiken. Det ska vara låg tröskel för alla med olika bakgrund att gå med. Så är det inte nu.

Han upplever att hoten blivit värre sedan han fick en synligare roll i politiken: han sitter sedan i fjol med i Vänsterförbundets partiledning som vice ordförande för partifullmäktige.

- Jag var den första mörkhyade personen som valdes till partiledningen och efter det har det varit så här. Det är oroväckande att det går åt det här hållet i Finland, att politiker måste fundera om det är tryggt att fortsätta sin kampanj. Det bästa med Finland har alltid varit att det är tryggt att delta i samhällsdiskussionen och att man kan röra sig fritt, säger Suldaan Said Ahmed.

Det bästa med Finland har alltid varit att det är tryggt att delta i samhällsdiskussionen och att man kan röra sig fritt.

Har du kunnat föra kampanj inför valet precis på det sätt du planerat?

- Jag vill inte ge rädslan någon makt, men visst måste jag fundera ett par gånger vilka tillfällen jag deltar i. Det är klart jag hade velat röra mig och föra kampanj också ensam. Men nu behöver jag överväga om jag kan göra det. De säger att de vet var jag rör mig, var jag arbetar. Jag är väldigt orolig för vart samhället är på väg. Det finns människor som vill tysta ner finländare som jag.

Ozan Yanar
Bildtext Riksdagsledamot Ozan Yanar ställer upp i Helsingfors för De gröna.
Bild: Yle/Sandra Anttila

Gråzoner svåra att få bukt med

Suldaan Said Ahmed önskar att myndigheterna var mer alerta gällande hatprat och hot, och att fler ställde upp och visade solidaritet och att de inte accepterar rasismen och hatet.

En oroväckande sak enligt Yanar är att så stor del av meddelandena landar i gråzoner, med meningar som kalkylerat är formulerade på ett sådant sätt att de inte uppenbart är straffbara.

- De skriver inte “Jag ska döda dig” utan i stället “Jag önskar att någon skulle döda dig”. Här behöver vi lagstiftare se över om lagen behöver uppdateras.

De skriver inte “Jag ska döda dig” utan i stället “Jag önskar att någon skulle döda dig”.

Både Suldaan Said Ahmed och Ozan Yanar påpekar att de också har fått mycket positiv respons sedan de skrivit offentligt om de rasistiska påhoppen.

- Jag är tvungen att fortsätta, jag är inte en sådan som ger upp. Jag tror att vi kan stoppa det här tillsammans. Kanske jag kan vara någon sorts banbrytare för oss finländare som har brun hud och för alla minoriteter, säger Suldaan Said Ahmed.

Både han och Ozan Yanar är övertygade om att de som sprider rasistiska hatmeddelanden är en högljudd minoritet - men därför skulle det vara så viktigt att den tysta majoriteten visar att de inte accepterar rasismen.

- Jag får kramar och uppmuntrande ord på gatan. Jag tror att den tysta majoriteten börjar vakna nu, säger Yanar.

porträtt på Ali Habiba och Zahra Abdulla

"Vi vill representera alla stadsbor" - somalier är aktiva i kommunalvalet

Arshe Said hoppas på större valdeltagande bland somalier.

Diskussion om artikeln