Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Victorias påsktips: sticka en kaninmössa till babyn

Från 2017
Uppdaterad 26.03.2020 10:21.
Pupu-liten mössa på en liten bebis.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Pupu-Liten är skapad av Victoria Snellman. Den är en babymössa med härliga kaninöron som är väldigt enkel att sticka och galet söt. Eftersom garnet är tjockt och lent som sammet känns den bra på huvudet och passar flera storlekar. Med en knapp under hakan sitter den bra.

Storlek: 6 månader
Garn: Drops Air
Garnåtgång: 50 gr Färg nr 1, 50 gr färg nr 2
Stickor: nr 5
Stickfasthet 16 maskor på 10 cm
Knapp: 1 st

Mössa

Lägg upp 60 m med färg nr 1 och sticka 1 r, 1 am fram och tillbaka tills resåren mäter 2 cm. Byt till rätstickning och sticka tills arbetet mäter 13 cm, maska av 16 m i var sida och fortsätt sticka över de mittersta 28 maskorna tills mittdelen mäter 3 cm. Nu minskas det i varje sida genom att sticka 2 maskor rätt tillsammans i början och i slutet varannat varv tills det återstår 16 maskor. Fortsätt sticka tills mittdelen mäter 9 cm. Maska av och sy ihop sidorna och mittdelen med varandra.

Plocka upp 41 maskor från rätsidan i nederkant och lägg upp 5 nya maskor i slutet av varvet = knapplist. Sticka 1 r, 1 am över alla maskorna i 3 varv. Följande varv görs ett knapphål i slutet på knapplisten så här: sticka tills det återstår 5 m, sticka 1m, sticka 2 m tillsammans, 1 omslag, 2 m. Alla maskorna stickas i resårstickning så att det passar resåren. Sticka tills resåren mäter 3 cm och maska av.

Öron

Ytteröra

Lägg upp 16 maskor med färg nr 1 och sticka slätstickning fram och tillbaka i 13 cm. Nu minskas det i början och i slutet av rätsidan enligt följande: lyft 1 m, sticka 1 rm, dra den lyfta över, sticka 12 rm, sticka 2 rm tillsammans. Följande varv stickas som vanligt från avigsidan. Upprepa dessa två varv tills det återstår 4 m, maska av. Sticka det andra örat på samma sätt.

Inneröra

Lägg upp 14 maskor med färg nr 2 och sticka rätstickning fram och tillbaka i 13 cm. Minska från rätsidan på samma sätt som ytterörat tills det återstår 2 m, maska sedan av och sticka det andra örat på samma sätt.

Montering

Sy ihop ytterörat och innerörat med rätsidorna mot varandra men lämna öppet längst ner, sväng örat rätt väg och sy ihop örats yttersidor mot varandra kant i kant med små nätta stygn i ca 3 cm. Gör det andra örat på samma sätt. Nåla sedan öronen i mössan och sy fast. Fäst alla trådar och sy i en knapp.

Stickade Pupu-liten mössor.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Victoria deltog i en påskpysselkväll på Strömsö våren 2017. På sin blogg Lykkeliten delar hon med sig av stick- och inredningstips. Och så blir det väldigt mycket om småbarnsliv, men förstås mest stunderna med guldkant som hon själv säger. Victoria beskriver sig själv en kreativitetstokig mamma som alltid har något diy-projekt på gång.

Läs mer om de andra deltagarna i påskpysselkvällen i artikeln Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö.

Victoria Snellman
Bildtext Victoria Snellman
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln