Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ogräsgifter med cancerrisk förbjuds

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 17:58.
Stenbeläggning med ogräs.
Bildtext Ogräs får inte längre bekämpas med glyfosatpreparat som innehåller POEA.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Från och med i morgon får man inte längre sälja glyfosatpreparat som innehåller tillsatsmedlet POEA. Medlet misstänks vara cancerframkallande och förbjuds därför av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes).

Tukes ska nu införa noggrannare kontroll i affärer som säljer ogräsgifter, berättar överinspektör Jari Poutanen.

- Vi kontrollerar också i normalfall försäljningen av växtskyddsmedel runtom i Finland, både i affärer samt partihandeln och återförsäljare. Årets kontroller börjar nästa vecka. Vi kommer att gå runt och se till att inga förbjudna ämnen ligger på butikshyllorna, säger Poutanen.

De förbjudna ogräsgifterna är 13 stycken, och får inte längre säljas eller distribueras från och med 1.4.2017.

Att använda dessa preparat blir däremot förbjudet först om exakt ett år, den 31 mars 2018, då de också tas bort från växtskyddsmedelsregistret.

Kan vara cancerframkallande

Glyfosat är det mest använda ogräsgiftet i Finland. Det är det verksamma ämnet bland annat i bekämpningsmedlet Roundup.

Hälsorelaterade risker i samband med glyfosatpreparat har diskuterats en hel del. Glyfosat har kopplats till bland annat cancer, infertilitet och skador i nervsystemet.

Nu har man konstaterat att det är tillsatsmedlet POEA som i själva verket är farligare än glyfosat. Det misstänks att POEA skulle vara karcinogent och öka risken för lymfkörtelcancer.

Esbo testar nya alternativ

Flera kommuner i Finland har redan länge försökt minska användningen av glyfosathaltiga preparat. Bland annat i Esbo testas flera alternativa metoder, berättar Jenny Wallén, arbetsledare vid Esbo västra parkavdelning.

- Vi söker hela tiden nya alternativ. Vi har till exempel provat på en gasbrännare som bränner ogräs, och dessutom använt ättika och pelargonsyra. I år ska vi testa med kokande vatten, säger Wallén.

Enligt Wallén har de alternativa metoderna både sina för- och nackdelar.

- De fungerar nog, men tar bara den del som växer ovanför marken - rötterna blir alltid kvar. Därför måste de användas mycket oftare än glyfosatpreparaten, menar Jenny Wallén.

Diskussion om artikeln