Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Marianne Hemgård får Åboländskt fondpris på 10 000 euro

Från 2017
Marianne Hemgård
Bildtext Marianne Hemgård.
Bild: YLE/Elin Willows

Marianne Hemgård uppmärksammas för 17 år av kunskapsiver och kärlek för Åbolands kulturarv. Hemgård uppskattar erkännandet, särskilt då pensionen står inför dörren.

- Jag blev väldigt överraskad. Man sitter här och jobbar, för det mesta ensam och drar all världens projekt. Man tror inte att någon noterar det, och sedan har någon gjort det, säger Hemgård, verksamhetsledare för byggnadsvårdsföreningen Curatio i Åboland.

Den ideella föreningen Curatio och Åbolands gamla hus har varit Korpobon Hemgårds skötebarn i knappt 20 år. Under den tiden har hon deltagit i otaliga projekt, erbjudit kurser, ordnat byggnadsvårdsverkstäder och synts och hörts i Yle Åboland ett antal gånger.

- Jag har alltid, sedan barnsben varit intresserad av gamla hus. Det är de vackra miljöerna som tilltalat mig, rent estetiskt. Men jag har jobbat här tillräckligt länge. Nu hoppas jag att föreningen ska få en lite yngre och driftig verksamhetsledare.

Nästa år går Hemgård i pension, och planen är att prispengarna ska gå till att restaurera det egna hemmet - en parstuga från 1800-talet.

- Jag har salen på hälft, så jag tror pengarna långt går åt till att amortera mina lån, säger Hemgård

Skylten för byggnadsvårdsföreningen Curatio.
Bildtext Nästa år behöver Curatio en ny verksamhetsledare.
Bild: Yle/Adrian Perera

Gäller att lyssna, inte bara lära

I motiveringen tar man fasta bland annat på att Hemgård "vill lära åbolänningar uppskatta och värna om sina miljöer, byggnader och kulturella landskap." Hemgård påpekar att Åbolänningarna redan vet vilket kulturarv regionen bär på.

- Jag skulle inte gärna säga att jag vill lära åbolänningar att uppskatta sitt kulturarv, för jag tror de uppskattar det helt själva. Jag skulle hellre höra vad de uppskattar och hur. Jag tror att folk lär sig bättre om de känner att de kan påverka saker.

Hon har noterat att särskilt unga människor är intresserade av att veta hur man ska gå tillväga för att restaurera hus på rätt sätt.

- Det är väldigt många människor som kontaktar oss nästan dagligen och ber om råd gällande gamla hus. Det kan vara fråga om allt från tapeter till hur man ska restaurera golv och tak, hur man ska göra våtutrymmen och så vidare.

Hemgård tror att människor i Åboland är stolta över de gamla hus som finns ute i skärgården. Det är främst fråga om parstugor från 1800-talet som fungerat som karaktärshus på olika gårdar med utsikt över åkrarna.

- Vi har ju egentligen lite fler äldre hus ute i skärgården än vad det finns i Finland överlag. Jag har inte statistik på det, men jag har en känsla av att det är så. Folk har nämligen alltid förstått att värna om kulturarven här, det har något att göra med stolthet över sin hembygd, säger Hemgård och påpekar att alla inte restaurerats. Vissa har helt enkelt reparerats enligt moderna tankegångar.

Diskussion om artikeln