Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK:s glädje total – slog ut TPS i slutspelet

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
HIFK.
Bildtext HIFK fick jubla rejält. Nu väntar semifinalspel.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Tre raka kvartsfinalsegrar säkrade HIFK:s semifinalplats i slutspelet. Mika Partanen klev fram och blev den stora frälsaren i Ishallen i match sex.

HIFK har rest sig på nio efter en vinter som har varit mycket medioker. Nu är laget klart för semifinal i hockeyslutspelet.

I kväll hade man chansen att avsluta grundserietvåan TPS säsong i match sex i kvartsfinalserien. Det gjorde man också, men det blev tajt.

Mika Partanen skickade in det helt avgörande målet tidigt i den första förlängningsperioden. Anfallaren grävde fram en retur och skickade in en backhand bakom Oskari Setänen.

– Jag försökte bara gå in framför mål och fick fram pucken. Skönt att det här är över nu. TPS var bra i dag och all heder till dem. Som tur behöver vi inte åka till Åbo igen, säger Partanen.

Första powerplaymålet

HIFK:s glädje var total – och nu förlänger laget sin slutspelsvår. Helsingforslaget var rejält nederlagstippat inför slutspelet, men har hittat rätt och vände ett 1–2-underläge i matcher till 4–2 i serien mot TPS.

Extra glädjande för HIFK med tanke på den kommande semifinalserien var att laget för första gången i slutspelet lyckades i powerplay i kväll.

Efter tjugotre raka försök och knappt fyrtio minuters spel med en man mer utan utdelning krutade Teemu Eronen in 1–0 från blålinjen.

Teemu Eronen.
Bildtext Teemu Eronen fick äran att sätta HIFK:s första powerplaymål i slutspelet.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

"Vår bredd avgjorde serien"

Det var starten på en jämn match, där TPS kom tillbaka två gånger om och hade ett tydligt grepp under slutskedet av den tredje perioden. Någon utdelning blev det inte, och det kostade TPS dyrt i förlängningen.

– Det är givetvis en underbar känsla. Vår tredje period var inte så bra, men vi samlade oss i pausen. Vi visste att de spelade på liv och död och i pausen sa vi att vi måste ha samma inställning. Vår bredd avgjorde serien, säger HIFK-tränaren Antti Törmänen till Nelonen Pro.

– Vi var det bättre laget i dag. HIFK har haft ett bra flow här hemma och det krävs lite tur. Det studsade inte vår väg, men jag är väldigt stolt över vårt lag och vår utveckling, säger TPS-veteranen Tomi Kallio.

Resultat:

HIFK–TPS 3–2 e. förl. (1–0, 0–1, 1–1, 1–0)
Mål: 1–0 Teemu Eronen (Jarkko Malinen), 1–1 Patrik Virta (Tomi Kallio), 2–1 Kai Kantola (Micke-Max Åsten, Roope Hintz), 2–2 Henrik Tallinder (Topi Taavitsainen, Timi Lahtinen), 3–2 Mika Partanen (Lennart Petrell, Joe Finley).
HIFK vidare med 4–2 i matcher.

HPK–JYP 5–2 (1–0, 3–1, 1–1)

Mål: 1–0 Sakari Manninen, 2–0 Juha Koivisto (Severi Sillanpää, Miro Ruokonen), 3–0 Teemu Turunen (Joni Tuulola, Juho Keränen), 4–0 Eero Somervuori (Teemu Turunen, Sakari Manninen), 4–1 Juha-Pekka Hytönen (Juha Uotila, Jerry Turkulainen), 4–2 Joonas Nättinen (Sami Niku, Antti Suomela), 5–2 Petteri Nikkilä (Otto Paajanen).
3–3 i matcher.

Diskussion om artikeln