Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gibraltar blir spelbricka i brexitförhandlingarna

Från 2017
Uppdaterad 01.04.2017 08:34.
Gibraltar vid Spaniens sydkust har hört till Storbritannien sedan år 1713.
Bildtext Gibraltar vid Spaniens sydkust har hört till Storbritannien sedan år 1713.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den brittiska halvön Gibraltar vid Spaniens sydkust har hamnat i hetluften i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Varje överenskommelse mellan EU och Storbritannien kommer att gälla Gibraltar först då Spanien och Storbritannien har enats om det. Spanien får, om det här förverkligas, vetorätt i frågor rörande Gibraltar.

Den lilla halvön Gibraltar vid Spaniens sydkust har hört till Storbritannien sedan år 1713. Den har varit en sten i skon i relationerna mellan Spanien och Storbritannien under lång tid. Gibraltar har 32 000 invånare och de vill inte ha något EU-utträde. Gibraltar är cirka 6 kvadratkilometer stort. 96 procent av invånarna på Gibraltar röstade för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU till skillnad från moderlandet som beslöt om utträde.

Europeiska rådet meddelade på Malta igår att Spanien kommer att ha vetorätt i avtal som rör Gibraltar. ”Inget avtal mellan EU och det Förenade kungadömet gäller Gibraltars territorium om inte ett avtal nås mellan Spanien och Storbritannien”, heter det i ett utkast för EU-riktlinjer.

Berberapan i Gibraltar är sällsynt i Europa. Här tafsar den på EU-flaggan.
Bildtext Berberapan i Gibraltar är sällsynt i Europa. Här tafsar den på EU-flaggan.
Bild: Tommy Finlayson / Barcroft Media/ All Over Press

I praktiken betyder det att Madrid kunde sätta stopp för Gibraltars möjligheter att ta del av de handelsavtal som Storbritannien förhandlar fram med EU. Det är också ett tecken på att EU tar Spaniens sida, ett medlemsland, i dispyten om Gibraltar.

Relationen mellan Spanien och Gibraltar har gått i vågor. Spänningarna har ökat under den nuvarande spanska konservativa regeringen som vid sidan av anspråk på suveränitet för halvön också anklagar Gibraltar för att idka tobakssmuggling och för att vara ett skatteparadis för företag.

Gibraltar vill höra till Storbritannien och till EU

I Gibraltar är man föga road av att bli en spelbricka i brexitförhandlingarna.

– Det här är ett onödigt, oberättigat och oacceptabelt förslag som diskriminerar Gibraltar och dess folk. Det är ränker från Spaniens sida som folket i Gibraltar kunde förutse, säger Gibraltars regeringschef Fabian Picardo till The Guardian.

Picardo sade vidare att det är ett försök från Spaniens sida att manipulera Europeiska rådet för sina egna smala politiska intressen.

I ett mejl till nyhetsbyrån Reuters skriver Picardo att det här inte kommer att ändra någonting gällande ”vår fortsatta och exklusiva brittiska suveränitet”.

”Som alltid förblir Storbritannien obeveklig som en klippa i vårt stöd för Gibraltar” skrev för sin del den brittiske utrikesministern Boris Johnson på Twitter. Gibraltar brukar kallas för The Rock, alltså klippan på grund av sin topografi.

Den spanska regeringen är däremot nöjd över att EU tar Spaniens parti.

– Det här är vad ville och vad vi har sagt ända från början, säger den spanska regeringens talesman Íñigo Méndez de Vigo.

Källor: Reuters, AFP, the Guardian, The Telegraph, Nationalencyklopedin

Diskussion om artikeln