Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbluffande uppvisning av Mäkäräinen – guldsviten bruten i Kontiolahti

Från 2017
Uppdaterad 01.04.2017 13:33.
Kaisa Mäkäräinen, skid-FM 2017.
Bildtext Kaisa Mäkäräinen snabbast av alla i stafetten, men ingen medalj för Kontiolahti.
Bild: Lehtikuva

Aino-Kaisa Saarinen förde in Lempäälän Kisa som etta över mållinjen i damernas FM-stafett i Kontiolahti. Andrea Julin imponerade – men hade inget att sätta emot fantastiska Kaisa Mäkäräinen.

Hämeenlinnan Hiihtoseura har dominerat damernas skidstafetter under de senaste åren, men efter tre raka guld fick Tavastehusföreningen i dag nöja sig med brons.

I en spurtstrid fick HHS landslagsdam Laura Mononen ge sig mot Vuokatti Ski Teams ankare Eveliina Piippo, juniorlandslagsåkaren som förra vintern bar IF Åsarnas färger i FM.

– Jag hade nog skiten i byxorna när jag gick ut på etappen, men det började rulla på helt bra, säger Piippo i Yles intervju efter silverinsatsen.

Aino-Kaisa Saarinen FM 2017.
Bildtext Aino-Kaisa Saarinen avgjorde stafetten.
Bild: Lehtikuva

Piippo gav sig iväg några sekunder framför Aino-Kaisa Saarinen, men kunde inte hålla landslagsveteranen bakom sig. Lempäälän Kisa vann med 18,8 sekunders marginal.

– Jag visste att vi är med i medaljkampen, men tänkte att det skulle bli jättetajt om guldet. Inte skulle jag kanske beskriva det här som en överraskning, men jag visste att alla måste lyckas, säger Saarinen som hade sällskap av Leena Nurmi och Sanni Alatalo.

Mäkäräinens nya uppvisning

I ledning efter två etapper var hemmaföreningen Kontiolahden Urheilijat – tack vare Kaisa Mäkäräinen ursinniga andrasträcka. Skidskyttestjärnan, som i går vann 5 kilometer individuellt, plockade 23 placeringar och växlade över i ledning.

– Jag hade nog inte på något sätt väntat mig att komma in som etta med tanke på differensen till täten (+1:41.6), men det löpte på bra trots att det kändes hemskt i morse.

– Jag har nog kanske aldrig åkt förbi sådär många i ett och samma lopp, kanske nån gång för länge sen år X, skrattar Mäkäräinen i Yles intervju.

Andrea Julin var tredje snabbast på den andra etappen och lyfte IF Minken från femtonde till femma. Minken var bästa FSS-förening i slutresultaten på en trettonde plats.

Resultat, damer 3 x 5 km:

1. Lempäälän Kisa 42.18,9
(Leena Nurmi, Sanni Alatalo, Aino-Kaisa Saarinen)
2. Vuokatti Ski Team Kainuu + 18,8
(Katri Lylynperä, Susanna Saapunki, Eveliina Piippo)
3. Hämeenlinnan Hiihtoseura + 20,4
(Anni Kainulainen, Maija Hakala, Laura Mononen)
4. Kontiolahden Urheilijat + 1.00,7
5. Kainuun Hiihtoseura + 1.28,2
6. Oulun Hiihtoseura + 1.43,0
7. Kangasniemen Kalske + 1.57,0
8. Jämin Jänne +2:04.5
9. Ski Jyväskylä +2:14.0
10. Kouvolan Hiihtoseura +2:16.3
----------------
13. IF Minken 1 +2:44.3
(Julia Häger, Andrea Julin, Heidi Kuuttinen)
36. IF Minken 2 +7:14.1
(Elin Forsgård, Sonja Katajamäki, Cecilia Back)

Se fullständiga resultat här!

Diskussion om artikeln