Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från BB och nattburgare till guldryck – vilken vecka för Matti Heikkinen!

Från 2017
Uppdaterad 01.04.2017 14:58.
Matti Heikkinen, Finska cupen i Vanda, 2015.
Bildtext Matti Heikkinen krönte sin tunga – men fina – vecka.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Ut som fyra, in som etta. Matti Heikkinen avgjorde herrarnas FM-stafett i Kontiolahti efter en händelserik vecka. IF Minken stod för en varierande insats och slutade sexa.

I och med att världsmästaren Iivo Niskanen saknades på grund av sjukdom var segerstriden i herrarnas FM-stafett vidöppen – och de senaste årens bästa förening Vuokatti Ski Team hamnade till slut utanför podiet.

Vuokatti ledde efter två etapper tack vare Martti Jylhäs och Sami Jauhojärvis prestationer och var loss halvvägs in i loppet tillsammans med Jämin Jänne och Kouvolan Hiihtoseura.

En dryg minut bakom startade Vantaan Hiihtoseuras Olli Hiidensalo, men vid den sista växlingen hade avståndet krympt till en halvminut.

– Nog litar jag på farsan. Om nyblivna mammor får extra energi, så gäller väl samma också nyblivna pappor. Jag litar på Matti, sa Hiidensalo efter sin urstarka tredjesträcka.

”Nu börjar pappaledigheten”

Ankaret Matti Heikkinen satte iväg, tog fast tättrion och ryckte ifrån med ett par kilometer kvar. I mål skilde 9,9 sekunder till Jämi och 11,9 till Kouvola, medan Vuokatti korsade mållinjen som fjärde lag.

Heikkinen stod över fredagens individuella lopp eftersom hans fru Suvi födde parets tredje barn i början av veckan och Heikkinen vill satsa allt krut på stafetten.

– På tisdagsmorgonen klockan 03.30 satt jag på hamburgare och tänkte att ”här börjar livet igen”, berättar Heikkinen i Yles intervju.

– Det har varit en ganska tung vecka, men i stafett måste man alltid ge allt och hela laget stod för en stabil insats i dag. Nu börjar pappaledigheten.

Minken sexa

Av FSS-föreningarna slog sig både IF Minken och IF Femman in bland de tio bästa med Minken på en sjätte och Femman på en nionde placering.

För Minken hörde de erfarna sprintrarna Toni Ketelä och Matias Strandvall till respektive etapps snabbaste åkare, men av det yngre gardet räckte Juuso Haarala och Remi Lindholm inte riktigt till ännu bland den absoluta herreliten.

Femman stod för en jämn insats. Rikhard Mäki-Heikkilä växlade över som åtta efter den första sträckan och därefter var föreningen nia i de följande växlingarna och även i mål.

Resultat, herrar 4 x 10 km:

1. Vantaan Hiihtoseura 1.34.48,4
(Waltteri Vinkanharju, Anssi Pentsinen, Olli Hiidensalo, Matti Heikkinen)
2. Jämin Jänne + 9,9
(Aku Nikander, Ristomatti Hakola, Markus Vuorela, Antti Ojansivu)
3. Kouvolan Hiihtoseura + 11,9
(Lauri Vuorinen, Ville Nousiainen, Juha Lallukka, Kari Varis)
4. Vuokatti Ski Team Kainuu + 15,0
5. Ounasvaaran Hiihtoseura + 3.05,4
6. IF Minken + 3.06,0
(Toni Ketelä, Juuso Haarala, Matias Strandvall, Remi Lindholm)
7. Pyhäjärven Pohti + 3.08,9
8. Oulun Hiihtoseura + 3.11,1
9. IF Femman + 4.16,0
(Rikhard Mäki-Heikkilä, Victor Lövdal, Johan Gustafsson, Joachim Gustafsson)
10. Petoteam + 5.11,9
---------------------
20. IF Minken 2 +7:53.1
21. IF Åsarna 1 +8:08.2
42. IF Åsarna 2 +22:38.4

Se fullständiga resultat här!

Diskussion om artikeln