Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mannen som skapade regnbågsflaggan är död

Från 2017
Gilbert Baker står framför en 250 meter lång regnbågsflagga på Prideparaden i Stockholm år 2003.
Bild: EPA/ FREDRIK PERSSON

Den amerikanske aktivisten och konstnären Gilbert Baker har avlidit, 65 år gammal. Han är mest känd för att ha designat den ikoniska flaggan som symboliserar homosexuell solidaritet.

Baker skapade regnbågsflaggan inför en parad för homosexuellas rättigheter i San Fransisco år 1978. Frivilliga hjälpte till att färga och sy ihop de två första flaggorna.

Den ursprungliga flaggan hade åtta färger som alla symboliserade något. Rosa stod för sexualitet, röd för livet, orange för helande, gul för solen, grön för naturen, turkos för konst, blå för harmoni och lila för anden.

– Vi behövde något som kunde uttrycka vår glädje, skönhet och kraft. Regnbågen gjorde det, sade Baker till CNN i en intervju för två år sedan.

När flaggan några år senare skulle massproduceras var Baker tvungen att stryka två färger.

Hedras och sörjs världen över

Gilbert Bakers insats för HBTQ-rörelsen har hyllats av människor världen över på sociala medier. San Franciscos borgmästaren Ed Lee lät hissa en regnbågsflagga vid sitt kontor för till Bakers ära.

Människor har samlats på olika håll för att hedra artisten.

Tidningen San Francisco Chronicle skriver att Baker dog i sömnen i sin lägenhet i New York på torsdagskvällen. Dödsorsaken är inte känd.

Diskussion om artikeln