Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligastjärnornas brandtal för konstgräs: ”Fruktansvärt genant”

Från 2017
Uppdaterad 02.04.2017 10:03.
Morgondimma över fotbollsplanen i Näsby, Houtskär.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Flera fotbollsligaprofiler tar starkt ställning till att alla ligaklubbar borde ha tillgång till en konstgräsplan. Det är otroligt märkligt, säger IFK Mariehamns lagkapten Jani Lyyski om nuläget.

Frusna planer, undermåliga gräsmattor. Det hör inte till ovanligheterna att den inhemska fotbollsligans första omgångar skjuts upp på grund av väderförhållanden.

Jani Lyyski hör till dem som fått nog. IFK Mariehamns rutinerade lagkapten tar bladet ur munnen och kritiserar den rådande situationen. Han undrar till exempel varför IFK inleder säsongen med sex matcher på naturgräs.

– Det är otroligt märkligt. Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå det när allt fler har konstgräs. Vi vet att det tar ett par extra veckor för gräset och att det blir uppskjutna matcher. Det där måste de få koll på, hälsar han ligastyret.

Jani Lyyski.
Bildtext Jani Lyyski anser att ligan borde ta strängare tag.
Bild: All Over Press

– Vi kan fan inte ha serier som haltar på grund av planer. Vi vet ju att vintern ännu ofta pågår i april i Finland. Sätt de första omgångarna på konstgräsplaner och så kör vi därifrån.

– Det är för lätt att säga att föreningarna är med och bestämmer (över matchprogrammet). Man måste komma till skott och säga att ”nä, det här går inte längre”.

Tycker du ligan borde kräva att alla klubbar skaffar konstgräs?

– Det här är ju att sticka ut hakan lite grann, ligastyrelsen består ju av representanter från klubbarna, men nånstans är ju svaret ja, konstaterar Lyyski.

I dagsläget spelar hälften av de tolv ligaklubbarna till vardags på konstgräsplaner. En av dem som fortfarande kör med naturgräs är IFK Mariehamn.

– I elitidrott måste man kunna ställa krav på att vi har arenor som är godkända. Man ska kunna säga att det här är kravnivån och vill man vara med så är det det här som gäller.

– Jag tycker att vi börjar komma till den nivån att fan, ska vi hänga med så kan man inte hålla på och spela på potatisåkrar framför iskalla läktare.

Kanerva: Mycket bra förslag

Lyyski tillägger att det kanske finns en vettig orsak som nollställer hans kritik, men den har i så fall inte nått hans öron. Det är Lyyski inte ensam om.

Yle Sporten har frågat ett tiotal inhemska ligaprofiler och de allra flesta ställer sig på Lyyskis sida. Bland dem herrlandslagets chefstränare Markku Kanerva.

– Ett mycket bra förslag, mycket bra förslag, kommenterar Kanerva tanken att alla ligaklubbar borde ha tillgång till konstgräsplaner att spela ligamatcher på.

Finland slipar taktiken i Bukarest inför kvalmatchen mot Rumänien.
Bildtext Bättre förhållanden gynnar finländsk fotboll som helhet, menar landslagslotsen.
Bild: EPA

Kanerva säger att det drar ner på den allmänna stämningen när matcher skjuts upp. Allt hänger ihop med att förbättra förhållanden inom finländsk fotboll, säger förbundskaptenen – och får medhåll av Juha Malinen.

– Jag är av samma åsikt, säger Malinen vars RoPS spelar hemmamatcherna på konstgräs. Uppvärmda konstgräsplaner är modernt, det är finländskt.

– Vi befinner oss i Europas nordligaste trakter och nu börjar ligan vara helt tillräckligt lång så vi också får lugna träningssessioner inklämt mellan matcherna. Vi börjar passligt tidigt och slutar när det börjar bli outhärdligt.

”Beklagliga sanningen”

Flera av spelarna och ex-spelarna Yle Sporten talat med säger att de visserligen föredrar att spela på naturgräs, men att man helt enkelt måste inse realiteterna i Finlands klimat.

– Kalla fakta är ju att vi har uppskjutna matcher varje år och ändå verkar det som om alla är jätteöverraskade över att planerna är gyttjiga och så dåliga att man inte kan spela på dem, säger den tidigare målvakten Magnus Bahne.

SJK och HJK gjorde upp om cupguldet i Tammerfors.
Bild: Photomotion Finland

– Det är den beklagliga sanningen, fortsätter SJK-klippan Mehmet Hetemaj. Bollen studsar och spelet ser dåligt och långsamt ut, när man spelar på gräsmattor som är i skralt skick.

– Visst finns det fortfarande små skillnader, men de moderna konstgräsen har tillverkats på ett sätt så man kommer möjligast nära naturgräs.

Strandvalls förslag: reservplaner

VPS-tränaren Petri Vuorinen håller med, men tillägger i samma andetag att han inte vet om det skulle vara realistiskt att gå över till konstgräs på alla orter, som man gjorde i Vasa i samband med stadionrenoveringen i fjol.

Han får medhåll av sin trotjänare Sebastian Strandvall, som förstår Jani Lyyskis poäng – men vägrar köpa den.

– Jag har en tydlig åsikt och jag tycker absolut inte man borde kräva konstgräs av alla. Däremot tycker jag man kan kräva att planen oavsett material ska vara i speldugligt skick vid något visst datum, säger Strandvall.

– Det ska vara möjligt att ganska tidigt få gräsplaner i tillräckligt bra skick också på de här breddgraderna bara viljan och kunskapen finns. Och förstås pengar ibland.

Petri Vuorinen
Bildtext Petri Vuorinen när Sandvikens konstgräs installerades förra sommaren.
Bild: Yle/Roger Källman

VPS-mittfältaren fortsätter att det givetvis alltid plötsligt kan komma en köldknäpp som omöjliggör spel också på en välskött naturgräsplan. Men det finns även en lösning för det scenariot.

– Då borde man få undantagstillstånd att använda en reservplan som har konstgräs men kanske inte annars uppfyller alla krav som normalt ställs.

– Även om dagens konstgräsplaner är helt okej tror jag inte det gynnar finsk fotboll i längden ifall alla skulle ha det. Det tror jag inte, säger Strandvall.

Furuholm: Fruktansvärt genant

Toni Korkeakunnas är inne på samma linjer. FC Lahti-tränaren lyfter fram FF Jaro som ett positivt exempel.

– Jag har alltid sagt att man borde kunna göra som de gjort i Jakobstad. Bredvid stadion har man konstgräs där man vid behov kan börja säsongen.

– För mig som tränare är det viktigaste att man spelar på en bra plan – inte hur många stolar som finns på läktaren, summerar Korkeakunnas.

Timo Furuholm har ögonen på bollen framför honom.
Bildtext Timo Furuholm har spelat de senaste säsongerna i Tyskland.
Bild: imago/Christian Schroedter/ All Over Press

Också FC Inters lagkapten Timo Furuholm förespråkar nödlösningar i form av reservplaner framom uppskjutna matcher. Ju färre flyttade matcher, desto bättre för ligans image, summerar han.

– Det är fruktansvärt genant när man bygger upp ligastarten, och tre, fyra dagar före premiären har en del matcher redan inhiberats, säger Furuholm.

– Förstås vill vi spelare lira på klubbarnas riktiga arenor, det ger mycket tydligare känslan av en stor idrottsfest, men jag är ändå mer intresserad av poäng och segrar än var vi spelar.

”Vem betalar?”

Ilveslotsen Jarkko Wiss tar av de tillfrågade tydligast avstånd från såväl tanken på konstgräs- som reservplaner.

Tammerforsklubben har varit tvungen att inhibera hemmapremiären två vårar på raken, men så småningom ska Tammela fotbollstadion få konstgräs – efter många om och men.

– Om alla ägde sina egna arenor, och inte kommunerna, skulle det kunna vara möjligt, men det har varit en kamp mot vindmöllor i Tammerfors, säger Wiss som påminner om realiteterna.

– Det är lätt att säga och visst skulle det vara coolt, men vem betalar och till vilket pris?

Diskussion om artikeln