Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagens kräftgång påverkar fotbollsligans image – "Lätt hänt att folk stannar hemma"

Från 2017
Fotbollsligaklubbarnas chefstränare säsongen 2017.
Bildtext De tolv fotbollsligaklubbarnas chefstränare under ligans upptaktsträff.
Bild: Lehtikuva

Den finländska fotbollsligan har kämpat länge med en ofördelaktig image. De finländska fotbollslandslagens resultat på sistone har inte underlättat situationen.

Herrlandslagets miserabla inledning på VM-kvalet är väldokumenterad. Men A-landslaget är inte ensamt i sin kräftgång. Damlandslaget misslyckades för första gången på över tio år att ta sig till EM-slutspelet och under förra veckoslutet åkte ungdoms- och pojklandslagen på förluster.

– Inte har det nu nånsin varit lätt att vara fotbollsfan i Finland, men knappast har det heller nånsin varit så mycket svårare än vad det är för tillfället, summerar den mångfaldiga ligamästaren Mathias Lindström.

FC Lahtis chefstränare Toni Korkeakunnas poängterar att läget för juniorlandslagen inte är så beklämmande som de senaste resultaten ger vid handen. Han påminner om att de finländska juniorerna åkte på förluster i fortsättningskvalet. Det första kvalskedet hade man klarat med bravur.

– Läget är inte så dåligt just nu, men det kunde ju alltid vara bättre. Den allmänna stämningen inom finsk fotboll är ganska negativ, säger Korkeakunnas.

Hånet nära till hands

Den tidigare målvakten Magnus Bahne håller med. Visst, herrlandslaget har underpresterat, men det ska inte behöva hånas hela tiden.

– Det är på många sätt väldigt negativ inställning och anda inom idrotts-Finland. Om någon vinner är alla glada och lyckliga, om det går sämre hånas de i ett stort kollektiv, beskriver Bahne.

Timo Furuholm, FC Inter
Bildtext Timo Furuholm är tillbaka i Åbo efter fem år i Tyskland.
Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi

De negativa resultaten för herrlandslaget är ett indirekt problem för fotbollsligan. FC Inters anfallsspelare Timo Furuholm anser att det ofta går som så att man förringar finländsk fotboll om landslaget har motgångar.

– Vi finländare är så stela att det är lätt hänt att folk stannar hemma om man kan förklara för sig själv att spelkvaliteten är låg på grund av landslagets kräftgång. De har förstås fel. Vi får hoppas att landslaget når framgångar snart igen, säger Furuholm.

”Lagen borde spela aktivare framåt”

Timo Furuholm har fått nytt perspektiv på den finländska ligan efter sina fem säsonger i Tyskland. Det samma gäller HJK:s kapten Rafinha. Den 34-årige brasilianen återvände till Helsingforsklubben i år efter fem säsonger i belgiska Gent.

Rafinha anser att den finländska fotbollen skulle må bra av ett nytänk.

– Varken i Belgien eller i Brasilien är man nöjda med matcher som slutar 0-0. Finländska lag borde spela aktivare framåt. Hellre slutresultat som 3-1 och 4-2 än 1-0.

– Det skulle leda till att publiken skulle njuta mer av matcherna. Jag hoppas att ligalagen skulle våga spela mer offensivt, säger Rafinha på förbluffande fin finska.

Rafinha, HJK:s lagkapten
Bildtext Rafinha är HJK:s lagkapten den kommande säsongen.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Rafinha får flankstöd av Petri Vuorinen. VPS chefstränare efterlyser en större diskussion om finländsk fotboll.

Han hoppas att den finländska fotbollsfamiljen kunde sätta sig ner, stanna upp och fundera på vad som borde göras.

– Hur ser finländsk fotboll ut i dag och varför? Efter det kunde man göra något åt saken. Till exempel hur vi spelar vårt anfallsspel. Kan vi göra det bättre? Jag är helt säker på att vi kan göra det mycket bättre.

– Vi behöver inte hitta på fotbollen på nytt men vi borde titta på hur man sköter det här utomlands. Vilken spelstil det slutligen blir spelar inte så stor betydelse, men vi borde kanske titta utåt lite mer, säger Vuorinen.

”Vi ska inte vara rädda för misstag”

VPS-lotsen tar också fasta på Rafinhas kritik om att man i finländsk fotboll är nöjd med 0-0-resultat. Han ifrågasätter den finländska inställningen till segrar och förluster.

– Är vi rädda för att förlora? Eller vill vi vinna? Om vi skulle lyfta mer fram viljan att vinna så betyder det också att man kommer att göra misstag. Vi ska inte vara rädda för misstag. Dom två sakerna hör ihop om man är nöjd med 0-0, filosoferar Vuorinen.

Petri Vuorinen, VPS chefstränare
Bildtext Petri Vuorinens kontrakt med VPS sträcker sig över säsongen 2020.
Bild: All Over Press

Å andra sidan poängterar IFK Mariehamn-kaptenen Jani Lyyski att till exempel herrlandslaget bör koncentrera sig helt och hållet på resultatet – även om det maximala skulle vara just 0-0.

– Jag vägrar tro att vi är såhär dåliga. Jag inser att vi har ett sämre lag, men då behöver vi spela på våra styrkor, menar Lyyski.

– Vi ska ha ett starkt kollektiv försvarsspel och gå tillbaka till Roy Hodgson-grejen, när man försöker hålla nollan till varje pris och kriga. Vi ska inte hålla på med julgranar och totalfotboll.

”Vi ska inte jämföra ligan med Premier League”

Samtliga ligaprofiler som Yle Sporten talat med inför säsongen betonar att ligalagen inte kan gömma sig bakom landslagsresultaten. Samtidigt säger HIFK-målvakten Carljohan Eriksson att ligan och landslaget hos den stora publiken hamnar under samma paraply.

– Jag tror både finska ligan påverkar herrlandslagets image och att herrlandslaget påverkar finska ligans image. De går hand i hand, fastän de inte egentligen riktigt har någon koppling eftersom vi har så få ligaspelare i landslaget.

FC Lahtis chefstränare Toni Korkeakunnas hoppas att åskådarna kan hitta de positiva grejerna i ligan och att man går man ur huse för att heja på de lokala lagen.

– Vi ska inte jämföra ligan med Premier League. Det finns fina upplevelser att få från sitt eget lag och de jämna matcherna. Det har ju varit supertajt kamp om mästerskapen de senaste åren. Vi har fina matcher här också.

Diskussion om artikeln