Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

"Cancer fanns inte på kartan"

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 09:54.
Sofia Storsjö
Bild: Yle/Sus Productions

Förra våren var skön. Sofia M Storsjö väntade sitt första barn och semestern hägrade. Hon hade ett födelsemärke på benet som växte, men tänkte att det inte var något farligt.

Hennes man övertalade henne att visa det för en läkare. Födelsemärket togs bort och paret åkte iväg på semester.

- Då vi kom hem hade jag fått ett brev, berättar Sofia. Det visade sig att födelsemärket innehöll melanom, men jag tänkte att de har ju tagit bort den där biten så det är inte något farligt nu.

Nytt brev på posten

Kort därefter fick Sofia ett nytt brev med kallelse på sjukhuset. Hon tänkte sig en kontroll där de skulle säga att allt såg bra ut, men när hon kom dit fick hon veta att en operation väntade redan följande vecka.

- Det var jättesnabba ryck, säger Sofia. Jag var helt hysterisk när jag satt där i läkarrummet, jag var ju inte alls förberedd på det här. Jag bara grät. Jag skulle ju vara hemma och fixa i ordning för babyn, vika kläder och ta det lugnt de där sista två veckorna. Så det var nog chockerande minst sagt.

Cancer hade för Sofia varit något som drabbar allt fler, men att hon själv skulle få sjukdomen fanns inte på kartan.

Operation som höggravid

Hudcancern melanom hade hon hört var den värsta typen av hudcancer och nu skulle en operation för att få bort allt genomföras på henne som höggravid.

- Jag försökte göra en pakt med babyn i magen att han skulle komma ut lite fortare så jag skulle slippa operation, skrattar Sofia. Det är klart den hade blivit av ändå, men jag var

inte riktigt redo och jag hade så mycket hormoner i kroppen.

Operationen förde med sig att Sofia fick vad hon kallar en ”grop” på benet. Hösten fylldes av sårvård, men också av att lära känna sonen Aron som klarade mammas operation och kom till världen strax efter.

Graviditeten aktiverade cancerceller

Cancerbeskedet var tufft för Sofia. Med alla hormoner i kroppen och tankarna på barnet hade hon svårt att förstå att cancercellerna hade rotat sig i födelsemärket, trots att vårdpersonalen förklarade exakt för henne hur de skulle gå tillväga för att få bort cancern. Kirurgen som opererade Sofia sa att det var graviditeten som aktiverat cancercellerna.

- Då jag fick diagnosen blev jag rädd att jag inte har skött mig och smörjt in mig tillräckligt med solkräm, säger Sofia. Om det var graviditeten som pushade fram cancern så känns ju beskedet också hemskt, vi får fundera om vi vågar bli gravida på nytt senare i livet.

Redaktörer: Tommy Wallin och Susanne Skata/ Sus Productions

Hur fick du eller din närstående beskedet om cancer? Dela med dig av din berättelse om cancer på sociala medier under #prataomcancer eller skriv till oss genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera i dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar kring cancersatsningen. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kontaktar dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Formuläret är inte längre tillgängligt.

#prataomcancer: Cancerbesked - från dödsdom till folksjukdom

33:04

#prataomcancer

Diskussion om artikeln