Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Poeten Jevgenij Jevtusjenko död

Från 2017
Den ryska författaren Jevgenij Jevtusjenko.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Den berömde ryske poeten och författaren Jevgenij Jevtusjenko har dött i USA i en ålder av 84 år. Den ytterligt produktive och mångsidige Jevtusjenko angrep i sina dikter bland annat antisemitism och maktmissbruk.

Jevtusjenko avled på lördagsmorgonen lokal tid på ett sjukhus i Tulsa i Oklahoma, där han vårdats för en hjärtattack.

Jevtusjenko var född i Irkutskområdet i Sibirien 1932. Han debuterade 1952, och nådde sin största berömmelse under det så kallade tövädret på 1950-talet, då Nikita Chrusjtjev tagit över i Kreml och det kulturella klimatet i Sovjetunionen blivit mer tolerant.

I sina dikter, som han ofta reciterade inför en stor publik, hudflängde Jevtusjenko sovjetsystemets avigsidor, som byråkrati och maktmissbruk.

Den ryska författaren Jevgenij Jevtusjenko läser högt ur sina verk på Bulatovskie Reads utanför Moskva i augusti 2011.
Bildtext Jevtusjenko resiterade ur sina verk på Bulatovskie Reads i Peredelkino, augusti 2011.
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Mest känd blev hans episka dikt "Babij Jar" från 1961. Det är namnet på en ravin i utkanten av Kiev, där nazisterna 1941 mördade över 30 000 judar.

Dikten angriper inte bara nazisternas grymheter, utan också sovjetsystemets strävan att tona ner judarnas lidanden, jämte den fortlevande antisemitismen bland både ryssar och andra folk.

"Babij Jar" tonsattes av Dmitrij Sjostakovitj och blev en del av hans 13 symfoni.

Inte dissident men rebell

Under hela sin karriär hade Jevgenij Jevtusjenko ett ambivalent förhållande till det sovjetiska samhället. Hans officiella lojalitet mot systemet belönades med priser och hederstitlar, och han tilläts resa utomlands. Men genom sin kritik av invasionen av Tjeckoslovakien och förvisningen av Aleksandr Solzjenitsyn vann han respekt också i västvärlden.

- Jag kallade mig aldrig dissident. Men nog rebell, förklarade han i en intervju år 2009.

- Jag var aldrig professionellt intresserad av politik. Men en författare kan i mitt tycke inte stå likgiltig inför politiken - om han gör det, så är han också likgiltig inför folket.

Från och med 1992, efter Sovjetunionens fall, vistades Jevtusjenko ganska mycket i USA, där han undervisade i rysk litteratur och film vid bland annat University of Tulsa i Oklahoma och Queen's College i New York.

Den ytterligt produktive Jevtusjenkos verklista omfattar över 150 titlar, både lyrik, essäer, romaner och manus. Mycket av hans produktion finns i svensk översättning. Han regisserade också ett antal filmer.

Enligt sina anhöriga ska Jevtusjenko jordfästas i Peredelkino utanför Moskva - en by som sedan 1930-talet varit en lång rad bemärkta sovjetiska och ryska författares hem.

Diskussion om artikeln