Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska Novaja Gazeta: Massgripanden av homosexuella i Tjetjenien

Från 2017
Uppdaterad 02.04.2017 10:31.
Karta som visar Groznyj, huvudstad i den autonoma ryska republiken Tjetjenien
Bildtext Den autonoma ryska republiken Tjetjenien uppges gå hårt fram mot homosexuella.
Bild: Google

Den ryska tidningen Novaja Gazeta uppger att över hundra homosexuella män har gripits i Tjetjenien. Tidningen hävdar att flera av dem dödades i samband med att de greps.

I den tjetjenska autonoma republiken i den sydvästra delen av Ryska federationen har massarresteringar av sexuella minoriteter inletts.

Det rapporterar den ryska oppositionstidningen Novaja Gazeta. Tidningen grundar uppgifterna på flera myndighetskällor i Tjetjenien och på uppgifter från lokala aktivister.

Enligt tidningen har över hundra homosexuella män, eller sådana som misstänks vara det, gripits runtom i Tjetjenien.

Bögar dödade i samband med gripandet

Novaja Gazeta hävdar också att några av männen dödades i samband med gripandena.

Tidningen säger sig känna till identiteten på tre av de dödade. Antalet offer ska enligt tidningens källor ändå vara högre.

Novaja Gazeta uppger att tidningen inom en snar framtid kommer att kontakta Rysslands utredningskommitté, riksåklagare och presidentens kansli för att kräva en officiell utredning av frågan.

Massarresteringarna har lett till panik inom den sexuella minoriteten i Tjetjenien. Många sägs ha flytt republiken.

Gripandena ett motdrag mot planerad prideparad

Trakasserierna är kopplade till planerade prideparader i Norra Kaukasien.

Novaja Gazeta skriver att aktivister från andra delar av Ryssland hade ansökt om tillstånd att arrangera evenemang för sexuellt likaberättigande i fyra nordkaukasiska städer. Tidningen menar att det här skulle ha utlöst de lokala myndigheternas motreaktion.

Vid det tjetjenska inrikesministeriet uppger man att det inte finns några uppgifter om massgripanden av människor tillhörande sexuella minoriteter. Tidningen RBK har intervjuat inrikesministeriets presschef Magomed Denijev som menar att nyheten skulle vara ett aprilskämt.

Tjetjenska myndigheter har ingen förståelse för homosexuella

Tjetjenien leds av den enväldige Ramzan Kadyrov. Hans pressekreterare tillbakavisar uppgifterna och menar att Novaja Gazetas nyhet är ett försök att svartmåla republiken.

– Om sådana människor skulle finnas i Tjetjenien skulle myndigheterna inte behöva bry sig om dem för deras släktingar skulle sända dem till en plats därifrån det inte finns någon återvändo, kommenterar pressekreteraren Alvi Karimov ärendet till nyhetsbyrån Interfax.

Män håller upp skylt med texten Kadyrov - en rysk patriot.
Bildtext Det i huvudsak muslimska Tjetjenien leds med hård hand av Ramzan Kadyrov vars bild är på banderollen.
Bild: EPA/KAZBEK VAKHAYEV

Frågan har också kommenterats av Heda Saratova som är medlem av människorättsrådet som lyder under den tjetjenske ledaren. Saratova uppger att ordningsmakten och hela rättssystemet har förståelse om en homosexuell människa dödas av en släkting.

– Jag har inte fått någon sådan anmälan, men om sådan skulle komma in skulle jag inte ens börja utreda saken, säger Saratova enligt radiokanalen Govorit Moskva.

Artikeln är en översättning från finska av Moskvakorrespondenten Erkka Mikkonens text.

Diskussion om artikeln