Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Seglarfamiljen mår bra med tanke på omständigheterna"

Från 2017
Uppdaterad 03.04.2017 12:54.
Stormvågor slår mot strand.
Bildtext Vädret är fortsättningsvis hårt på området där den finländska familjen driver med sin segelbåt, men väntas lugna sig till kvällen.
Bild: EPA / JIM LO SCALZO

Åbos sjöräddningscentral har varit i ständig kontakt under natten mellan lördag och söndag med den finländska familj som just nu befinner sig ombord på en segelbåt som driver på det Sydkinesiska havet.

Jani Salokannel från Gränsbevakningens sjöräddningscentral i Åbo berättar att man under natten har hållit kontakt med familjen och att de själva uppger att de mår rätt bra, med tanke på omständigheterna.

- Klockan åtta på söndagsmorgonen meddelade de att de mår ok, och de har ännu inte bett om evakuering, berättar Salokannel.

- De försöker hålla ut tills vädret blir bättre, säger Salokannel.

Våghöjden på området är cirka 6 meter och vädret kan klassas som full storm enligt sjöräddningen i Åbo.

Familjen ombord på segelbåten har hamnat i svårigheter på grund av det hårda vädret och den hårda sjögången, och båten har drivit sedan lördagen. Ombord på familjens segelbåt finns två vuxna och två barn.

Salokannel uppger att barnen är minderåriga, men kan inte svara på frågan hur gamla barnen är.

På lördagen uppgav skepparen ombord på segelbåten att båten med nöd och näppe hölls upprätt i det hårda vädret. Segelbåten är en 13 meter lång stålsegelbåt som är gjord för seglatser på öppet hav. Ombord finns också en räddningsflotte för 6 personer.

Karta över var den finländska familjens segelbåt befinner sig och i vilken riktning båten driver.
Bildtext De gula markeringarna visar hur segelbåten driver.
Bild: Mrcc Turku

Evakuering med helikopter omöjlig - handelsfartyg kan träda till

Familjen är finländsk men de är bosatta i Hongkong. De lyckades få kontakt med Åbos sjöräddningscentral då de råkade i svårigheter, och man lyckades också sända meddelanden till den lokala sjöräddningscentralen. Men eftersom det har förekommit problem i kontakten med sjöräddningen i Hongkong så har Åbo tidvis fungerat som mellanhand i kontakten mellan segelbåten och den lokala sjöräddningscentralen.

Sjöräddningscentralen i Åbo meddelar att de i sin tur har fungerande kommunikationer med sjöräddningscentralen i Hongkong och håller ständig kontakt med dem. Däremot kan sjöräddningen i Hongkong inte sända en helikopter till platsen ifall ett sådant behov uppstår, eftersom avståndet till segelbåten är alltför långt. Inga sjöräddningsfartyg patrullerar heller på området.

I praktiken betyder det att bara handelsfartyg som rör sig i området kan hjälpa familjen ifall segelbåten hamnar i sjönöd.
Segelbåten befinner sig nära Paracel-öarna i de nordliga delarna av Sydkinesiska havet.

karta med det sydkinesiska havet och länder som omringar det.
Bildtext Segelbåten driver i närheten av Paracel-öarna.

Familjen fick kontakt med Åbo via inmarsat-systemet

Jani Salokannel berättar att sjöräddningen i Åbo kan hålla kontakt med familjen via inmarsat-radio, som fungerar lite som e-post, förklarar Salokannel. Familjen har bekanta i Finland och via dem fick de hjälp att få kontakt med sjöräddningen i Åbo.

Eftersom familjen ombord på segelbåten inte kan få kontakt med den lokala sjöräddningen är det sjöräddarna i Åbo som har kunnat ge befälhavaren instruktioner om hur de ska bete sig ombord på segelbåten om situationen försämras ytterligare.

- Vädret är fortsättningsvis dåligt i området, men till kvällen ser det ut att lugna sig lite, hoppas Jani Salokannel.

På måndagsmorgonen uppger sjöräddningen i Åbo att läget inte har förändrats. Man uppger också att familjens ork inte tryter och att båten fortsättningsvis står pall. Enligt skepparen ser vädret ut att lugna ner sig.

Uppdaterat 14:50: Artikeln är uppdaterad med aktuell information om vädret på området, om storleken på segelbåten och om att familjen nog har lyckats sända meddelanden också till den lokala sjöräddningscentralen, men eftersom det har förekommit problem i kontakten med sjöräddningen i Hongkong så har Åbo tidvis fungerat som mellanhand i kontakten mellan segelbåten och den lokala sjöräddningscentralen.
Uppdaterat måndag 3.4 kl 07:00: Artikeln är uppdaterad med aktuell information från sjöräddningen i Åbo.

Diskussion om artikeln