Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien skulle inte stoppa Skottlands EU-medlemskap

Från 2017
Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis skulle inte blockera Skottlands eventuella EU-ansökan.
Bildtext Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis skulle inte blockera Skottlands eventuella EU-ansökan.
Bild: EPA / Felipe Trueba

Spänningen mellan Spanien och Storbritannien ökar. Den spanske utrikesministern säger att landet inte skulle blockera ett EU-medlemskap för ett självständigt Skottland.

Skottlands strävanden att bli ett självständigt land som ett resultat av brexit får vatten på sin kvarn. Tidigare har Spanien signalerat att landet skulle blockera ett skotskt EU-medlemskap. Orsaken är att Spanien inte vill uppmuntra sin egen region Katalonien att bli självständigt. Men Spanien tänker inte använda sig av något veto.

– Jag ser inte att vi skulle blockera deras inträde, säger Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis i en intervju för tidningen El Pais ett potentiellt skotskt EU-medlemskap.

Vilken som helst del av Storbritannien som blir självständig måste närma sig EU den vanliga vägen och ansöka om medlemskap.

Jag ser inte att vi skulle blockera deras inträde.

― Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis

– I Skottland höll de en folkomröstning i enlighet med lagarna. I Spanien kan inte hålla en sådan (folkomröstning) i enlighet med konstitutionen. De här fallen kan inte jämföras med varandra, säger utrikesminister Dastis.

Då det gäller proceduren kan Skottland enligt Dastis inte förbli en EU-medlem utan måste söka om nytt medlemskap.

– Skottland kommer att lämna EU samtidigt som resten av Storbritannien, men vad som händer sedan återstår att se. Spanien ser inte välvilligt på att stater faller samman i Europa.

Skottland har ansökt om att få hålla en ny folkomröstning om självständighet från det Förenade kungadömet. En majoritet av skottarna motsatte sig brexit i folkomröstningen i somras.

Relationen mellan Storbritannien och Spanien försämrades i fredags i och med att EU föreslog att Spanien skulle få vetorätt i frågor som rör den brittiska halvön Gibraltar.

Diskussion om artikeln