Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna kostar mer än flyktingar påpekar specialläkare

Från 2017
Uppdaterad 03.04.2017 09:05.
Bildcollage som symboliserar välfärdssamhället, med skola, vård idrottsplan och bibliotek.
Bild: Yle

Specialläkaren Ari Kemppainen har räknat ut att han hittills har kostat samhället 380 000 euro. I jämförelse med det är 60 euro per finländare en lite summa att betala för att ta emot flyktingar, skriver Kemppainen i en insändare i Helsingin Sanomat.

Kemppainen räknar med att han själv fram till 25 års ålder bara utgjort en kostnad för samhället. Då har han räknat med utgifter för till exempel dagvård, hälsovård, utbildning och kultur.

Nu som 48-åring betalar Kemppainen mera skatter till stat och kommun än han konsumerar tjänster för, men på sin ålderdom kommer Kemppainen igen att bli en utgiftspost.

- Jag blev också själv överraskad över att kostnaderna blev så stora för finländare och hur lite invandringen kostar.

Det här är ett sätt att försöka väcka människor till insikt. Debatten om flyktingar är så tendentiös att jag tänkte att man med hjälp av matematik kunde se på frågan på ett smartare sätt.

Kemppainen räknar med att de flyktingrelaterade kostnaderna i år uppgår till 60 euro per finländare. Det här enligt en budget på 328 miljoner euro med utgångspunkt att kunna ta emot 10 000 flyktingar.

Kemppainen säger att det är nyfikenhet som ligger bakom kalkylerna.

- Jag ville bara ta reda på hur det nu är. Det talas en hel del om kostnaderna för flyktingarna och jag ville se hur siffrorna ser ut för infödda finländare.

- Det här är ett sätt att försöka väcka människor till insikt. Debatten om flyktingar är så tendentiös att jag tänkte att man med hjälp av matematik kunde se på frågan på ett smartare sätt.

För Finland hade det varit en lottovinst om jag hade flyttat hit först som 25-åring, konstaterar Kemppainen i Helsingin Sanomat.