Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ecuador väljer president – Julian Assanges öde i vågskålen

Från 2017
En man går förbi en väggmålning där det står: Lasso presidente 2017. Ecuador väljer ny president 2.4.2017.
Bild: EPA/Robert Puglla

Ecuador håller på söndagen sin andra och avgörande omgång i presidentvalet. I valet avgörs samtidigt om Ecuador blir det senaste i raden latinamerikanska länder som svänger högerut politiskt.

Röstningslokalerna öppnade klockan 15 finsk tid.

Valet står mellan de två kvarvarande kandidaterna Lenín Moreno från det regerande socialistpartiet och den före detta bankiren, konservative Guillermo Lasso. Valet förväntas bli oerhört jämnt.

Moreno fick i den första omgången i februari knappt 40 procent av rösterna, mot knappa 30 procent för Lasso.

Ecuadors ekonomi, som är starkt beroende av oljeexport, har lidit av de låga oljepriserna.

Vänstervågen ebbar ut

Om Guillermo Lasso vinner valet innebär det ytterligare ett bakslag för den så kallade ”pink tide”, vänstervågen i Latinamerika, sedan makten i Argentina, Brasilien och Peru förflyttats i högerns händer.

Vänsterregeringarnas popularitet har grusats under ekonomiska problem och misstankar om korruption.

Också den ekonomiska och politiska krisen i socialiststyrda Venezuela fäller en skugga över valet i Ecuador. Lasso har varnat för att Moreno skulle föra Ecuador in på Venezuelas stig.

Hur går det för Assange?

Julian Assange under en videosänd presskonferens i samband med Wikileaks 10-årsjubileum 4.10.2016
Bildtext Julian Assange.
Bild: EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Samtidigt blir presidentvalet avgörande för Wikileaks-grundaren Julian Assange. Konservative Guillermo Lasso har nämligen lovat att Assange sparkas ut från Ecuadors ambassad i London ifall han vinner valet.

Ecuador beviljade Assange politisk asyl, och Assange har befunnit sig på ambassaden i London i nästan fem år. Han är häktad i sin frånvaro i Sverige, misstänkt för en våldtäkt.

Assange säger sig befara att Sverige skulle överlåta honom till USA. USA vill ställa Assange inför rätta för att ha läckt 500 000 hemliga militära dokument.

Källor: AFP, AP, Reuters