Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Suveränt HJK, negativt Inter och bakfullt IFK Mariehamn – så här slutar medaljstriden

Från 2017
Juha Pirinen, HIFK-HJK, cupen, mars 2017.
Bildtext Juha Pirinens blåvita HJK har varit i fin form redan under vårvinterns finska cup.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

En solklar guldfavorit, en tydlig silverkandidat och flera jämlika bronsaspiranter med utropstecken kring KuPS och frågetecken kring Inter. Yle Sporten har pratat med 15 ligaprofiler inför premiären.

Yle Sporten har pratat med 15 ligaprofiler inför onsdagens fotbollsligapremiär och av dem rankade 14 HJK som etta. Den enda som nobbade Helsingforsklubben var lokalrivalen HIFK:s målvakt Carljohan Eriksson.

– Jag vägrar tippa på en viss Helsingforsklubb som mästare, säger Eriksson som trots den principiella oviljan medger att HJK ser oerhört starkt ut.

– De har överlägset bästa resurser i Finland, har fått in ett par spelare som passar in perfekt i paletten plus att hela tränarstaben med ”Bana”, Jose Ribeiro och Juho Rantala har en likadan filosofi som de hela tiden utvecklar.

Mika Lehkosuo, våren 2017.
Bildtext Guld eller sparken för Mika Lehkosuo.
Bild: All Over Press

Mika ”Bana” Lehkosuo inleder sin fjärde säsong som HJK:s chefstränare. Det första året slutade med guld – men de två senaste har man fått nöja sig med mindre ädla medaljer.

– HJK tar tillbaka guldet nu, tror den sjufaldiga finländska mästaren Mathias Lindström. Om det inte lyckas blir inte Lehkosuo kvar säsongen ut. Så är det bara.

– Om inte HJK med det här materialet och den här budgeten vinner har de nog misslyckats, sammanfattar Ilvestränaren Jarkko Wiss den allmänna uppfattningen.

Hög nordisk klass

HJK har värvat de inhemska landslagsmännen Moshtagh Yaghoubi och Juha Pirinen, samt beprövade ligalirare som Faith Friday Obilor, Demba Savage och Hannu Patronen, och sydde tidigt samman truppen.

– HJK har återgått till ett koncept som jag har svårt att förstå varför man överhuvudtaget kunde lämna, när man igen plockar in de bästa finländarna kryddat med spelare som man vet att kan prestera på hög nivå, säger Jani Lyyski.

Jani Lyyski, HJK-IFK Mariehamn, hösten 2016.
Bildtext Jani Lyyski vet att han får bråttom med Atomu Tanaka och de övriga HJK-höjdarna i sommar.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Lyyskis IFK Mariehamn förlorade hemma mot HJK med 0-3 i finska cupen för några veckor sedan – och ålänningarnas lagkapten var oerhört imponerad av motståndaren.

– Det är ett lag som på hemmaplan står sig hur bra som helst i konkurrens med andra nordiska lag, menar förra säsongens bästa ligaförsvarare.

– Deras lagbygge sitter redan. De har möjlighet att göra på det här sättet och göra värvningarna som behövs. Jag är förvånad över att de under de senaste åren bytt koncept, men nu har de igen insett att det är de som ska vara Finlands ledande klubb.

”Inte alls avundsjuk”

RoPS-tränaren Juha Malinen stämmer in i hyllningskören. Han är övertygad om att HJK är klassen ovanom alla andra – precis som det ska vara.

– De förändringar som klubben och ”Bana” har gjort är smarta, och känslan är allt starkare att HJK är en riktig storklubb. Och jag är inte alls avundsjuk, tvärtom.

– Jag hör till den skolan som redan på 1990-talet öppet var av åsikten att HJK ska vara framgångsrikt – det hjälper alla, tror Malinen.

SJK klar silverfavorit

Yle Sporten bad 15 spelare, tränare och ex-spelare tippa de tre bästa i ligan. SJK var den enda som förutom HJK placerades som etta (av Carljohan Eriksson) och därtill hade nio stycken Seinäjokiklubben på andra plats.

Många betonade SJK:s finansiella styrka som möjliggör högklassiga förstärkningar, som passar in i den nya tränaren Sixten Boströms pussel. Potential finns i mästaren anno 2015.

– De har haft en turbulent försäsong, men Sixten är en tränare som har en klar bild av hur hans lag ska spela och med SJK:s ekonomiska muskler ser klubben nog till att de är med och slåss där uppe, motiverar Mathias Lindström.

Sixten Boström, SJK:s tränare, våren 2017.
Bildtext Sixten Boström har redan lotsat SJK till cupfinal mot HJK.
Bild: Lehtikuva

Klassmålvakten Mihkel Aksalu fortsätter mellan stolparna, Mehmet Hetemaj är ovärderlig på mittfältet och längst fram finns bland annat Billy Ions och MLS-nyförvärvet Anatolé Abang.

– Jag litar på att ”Siku” får gruppen att spela ihop och han har också tidigare visat att han får ut bra resultat av bra lag, säger HIFK-keepern Eriksson.

”Blir KuPS stora år”

Bakom den förmodade toppduon HJK och SJK är fältet samlat med röster på KuPS, FC Inter, Ilves och IFK Mariehamn.

Mest röster bland bronsaspiranterna samlade KuPS, som bland annat förstärkt laget med HJK-kaptenen Sebastian Sorsa, Nigerias VM-spelare Reuben Gabriel och Skottlandsproffset Otso Virtanen.

– Jag har en känsla att det här blir KuPS stora år, säger ex-målvakten Magnus Bahne som tippar Kuopiolaget som tvåa. De har värvat bra och ”Honsu” (tränaren Jani Honkavaara) hämtar med sig en ny drivkraft.

Lyckas Kuqi kuva humöret?

Åsikterna går isär beträffande FC Inter. Åboklubben floppade förra säsongen och var i egenskap av nästjumbo tvungen att kvala om sin ligaplats mot lokalkonkurrenten TPS.

Shefki Kuqi, som ersatte den långvariga tränaren Job Dragtsma under sommaren, fortsätter på posten och har fått in meriterade spelare i till exempel Julien Faubert och Timo Furuholm.

– Inget ont om Dragtsma, men jag tycker föreningen behövde en nytändning och en ny röst i omklädningsrummet, säger Lindström som tror Kuqi har egenskaperna som krävs för att vara en framgångsrik tränare.

– Förutsatt att han lyckas hålla humöret i styr på sidan av planen och undviker alla konflikter med spelare och andra inom föreningen, tillägger den tidigare Interbacken. Det är hans största hotbild.

”Negativ aura kring Inter”

Jani Lyyski ställer sig väldigt skeptisk till Inters chanser. Han tycker Inter inte agerade som ett sammansvetsat lag när IFK Mariehamn besegrade dem i finska cupen för en månad sedan.

– Jag tror inte ett dugg på Inter, säger Lyyski. De sprang runt och skällde på varandra och jag bävar för hur de får ihop till ett lag. Det är säkert kompetenta spelare, men nä, det var en negativ aura kring laget. Jag fick ingen god känsla.

Shefki Kuqi.
Bildtext Får hetlevrade Shefki Kuqi ihop ett harmoniskt lag?
Bild: All Over Press

När Interikonen Magnus Bahne får höra kritiken är den spontana reaktionen att Lyyski har fel. Även om Bahne inte säger det rakt ut saknades passionen under Dragtsmas sista tid – en passion som kan ta sig uttryck på olika sätt.

– Det har varit ganska tyst på planen under de senaste åren och att skälla på varandra kan i det här fallet vara en bra sak. Att man inte låter allt gå igenom fingrarna. Att ställa krav, vara sur och eventuellt säga lite fult ibland kan också fungera som tändvätska.

– Sedan har jag inte varit på plats personligen och hört om det varit något jättenegativt som sagts, men i mina öron låter det som om kravnivån helt enkelt är hög, konstaterar Bahne.

Guldkrabbis på Åland

IFK Mariehamn tog ett sensationellt ligaguld förra säsongen, men i år vill inte ens Lyyski placera dem i topp-3 i förhandstipsen. Vi måste höja oss både ett och två snäpp först, säger lagkaptenen.

Av dem som Yle Sporten intervjuat inför seriestarten tippar endast Lyyskis lagkamrat Kristian Kojola IFK på prispallen. De övriga är mer försiktiga – även om ingen förutspår en total flopp.

– Det blir inte som Leicester som haft det jättejobbigt efter guldet, men lite mästerskapskrabbis tror jag ändå på. Jag har jättesvårt att se att de skulle upprepa den otroliga prestationen, säger Carljohan Eriksson.

Dever Orgill, här i match mot SJK.
Bildtext Måltjuven Dever Orgill har lämnat fredens öar.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Eriksson pekar på att Dever Orgill, Diego Assis och Walter Viitala försvunnit av de största guldklossarna, och att IFK förra säsongen hade ett enormt flyt på skadefronten.

– IFK spelade inte en så jättefin fotboll i fjol, upplever VPS-mittfältaren Sebastian Strandvall. De var nästan äckligt disciplinerade i sitt försvarsspel och tack vare det vann de ligan. Skillnaden i år är att de inte har Orgill och Assis längre.

– Sett till det tycker jag att de knappt kan klara en placering topp sex. De har en ganska bra stomme kvar från ifjol, så de kommer inte att floppa. Men de kommer absolut inte att förnya mästerskapet.

I botten placerar nästan alla som deltagit i Yle Sportens utfrågning duon JJK på sista och PS Kemi på näst sista plats, med ströröster för RoPS och HIFK.

Hur det går klarnar med start på onsdag, då fotbollsligan startar med matcherna HJK-VPS och SJK-FC Lahti.

Diskussion om artikeln