Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bitter kamp om Trumps HD-nominering kulminerar i senaten

Från 2017
Uppdaterad 03.04.2017 06:54.
Neil Gorsuch inför en senatsutskott den 22 mars 2017
Bild: EPA/SHAWN THEW

Bara tre demokrater har sagt att de röstar för Neil Gorsuch. Republikanerna väntas därför välja "kärnvapenalternativet”. Det kan leda till att förhållandet mellan partierna inflammeras ytterligare.

Kampen om Donald Trumps val till ny domare i Högsta domstolen, stabilt konservativa Neil Gorsuch, är nu på slutrakan. I dag väntas senatens juridiska utskott hänskjuta ärendet till senaten. Det innebär startskottet för en sista bitter debatt i senaten före omröstningen, som väntas äga rum på fredag.

Drastisk väg

Republikanerna har 52 av 100 röster i senaten. Det betyder att Neil Gorsuchs nominering till slut kommer att godkännas i senaten, eftersom republikanerna är i majoritet. Men hur det sker har en stor betydelse.

Demokraterna kan nämligen förhala godkännandet en tid. Det kan göras genom en så kallad filibuster, som betyder att man fördröjer en omröstning genom ett maratontal. För att stoppa en filibuster krävs 60 röster. Det har inte republikanerna, men de har i stället ett annat sätt att stoppa manövern. De kan fatta beslut om att det enbart krävs 51 röster för att avbryta en filibuster.

Strategin har ändå fått öknamnet kärnvapenalternativet, eftersom det ses som en drastisk väg som ruckar på senatens roll.

Krig via tv-kanalerna

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer uttalade sig på söndagen i programmet "Meet the press" på tv-kanalen NBC.

- Det ser ut som om Gorsuch inte skulle uppnå marginalen på 60 röster. När den som nominerats inte får 60 röster, så ska man inte ändra reglerna, man ska byta ut den nominerade, sade Chuck Schumer.

På en annan tv-kanal, Fox News, var republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, av diametralt motsatt åsikt.

- Det amerikanska folket har fattat beslut om att de vill att Donald Trump ska göra nomineringen, och inte Hillary Clinton. Det finns ingen rationell förutsättning, inget principiellt skäl, för att rösta emot Neil Gorsuch, sade Mitch McConnell.

Vill göra livet surt för republikanerna

För demokraternas del handlar det inte heller om att partiet skulle tro att det skulle kunna stoppa utnämningen av Gorsuch. Men partiet kan trots det vara intresserat att göra livet surt för republikanerna.

I bakgrunden finns en bitterhet på grund av händelseförloppet efter den tidigare domaren i Högsta domstolen Antonin Scalias bortgång. Då försökte dåvarande presidenten Barack Obama utnämna domaren Merrick Garland till hans efterträdare. Försöket blockerades av kongressen som hade republikansk majoritet.

Republikanerna hoppades att deras kandidat skulle vinna presidentvalet och lät därför posten stå tom i nästan ett år. Taktiken lyckades och sedan var det Trump som fick göra den åtråvärda nomineringen.

Ständigt växande frustration

Samtidigt bär demokraterna på en ständigt växande frustration över Trumps inreseförbud, stora nedskärningar i olika ministerier och strävan att riva upp Obamacare. Även om de inte kan förhindra utnämningen kan det i dagens läge vara lockande för demokraterna att göra uppror mot presidenten.

Demokraterna hoppas kunna tillfredsställa de högljudda Trumpkritikerna som vill att demokraterna ska sätta käppar i hjulet för presidenten alltid när det är möjligt. Och demokraterna hoppas att det ska resultera i att fler röstar på deras parti i kongressvalet nästa år.

Diskussion om artikeln