Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvinna som planerade skolskjutning i Karleby får sin dom

Från 2017
Uppdaterad 03.04.2017 08:04.
Helsingfors tingsrätt
Bildtext Helsingfors tingsrätt.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Sinnesundersökningen av den 21-åriga kvinna som misstänks ha planerat en skolskjutning i Karleby är klar. Dom i målet väntas i dag.

Huvudförhandlingarna i målet om den planerade skolskjutningen i Kiviniityn koulu fortsätter i dag i Helsingfors tingsrätt.

Tingsrätten ansåg i slutet av november att kvinnan verkligen planerat att utföra dådet och beslöt att kvinnan skulle genomgå en sinnesundersökning.

Kvinnan har hållits häktad i Tavastehus fängelse i väntan på att sinnesundersökningen blir klar.

I dag kommer tingsrätten att fatta beslut om kvinnan gjort sig skyldig till förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa och flera mindre brott som hon misstänks för. Och om hon i så fall var tillräknelig när hon begick brotten.

Döda 40 personer

Kvinnan ska ha planerat döda åtminstone 40 personer i skolan. Hon hade beställt en 22-kalibrig pistol, patroner, två magasin, peppargas, ett stormgevär, ett avsågat hagelgevär och handgranater.

Enligt stämningsansökan planerade kvinnan att först gasa skolklassen med peppargas och därefter börja skjuta dem som befann sig i klassen. Hennes plan var att välja ett klassrum med så många personer som möjligt.

Sannolikt ges domen redan i dag efter avslutade huvudförhandlingar.

Åtalades för medhjälp

Förutom kvinnan har två män åtalats för medhjälp till grovt brott mot liv och hälsa. De åtalades också för skjutvapenbrott och narkotikabrott.

Helsingfors tingsrätt dömde i november den ena mannen för skjutvapenbrott och narkotikabrott till sjuttio dagsböter. Den andra mannen dömdes till 40 dagsböter för narkotikabrott.

Diskussion om artikeln