Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Få vill utbilda sig till vindkraftsmontör

Från 2017
Några vindkraftsmöllor i rader vid tunnelbygget under Fehmarns belt
Bildtext Vindkraftspark.
Bild: Bengt Östling/YLE

Behovet av vindkraftsmontörer ökar. Men det har inte märkts av på Yrkesakademins enhet i Närpes som är den enda i Finland som utbildar montörer på svenska.

De första vindkraftsmontörerna utexaminerades från Närpes i november 2015. Då var de sju till antalet, nu har man endast tre stycken studerande som vill bli montörer. Utbildaren Niklas Thomasfolk är ändå inte orolig för utbildningens framtid.

- Jag ser positivt på framtiden, men det har inte riktigt fallit i god jord ännu. Det hela är lite i barnaskorna och det byggs inte riktigt aktivt, men nog ser det ju ut som att behovet ökar.

Just nu bygger man bland annat Finlands största vindkraftspark i Ömossa i Kristinestad och i Karleby ska bygget av fyra vindkraftverk påbörjas i april. I Närpes gav stadsstyrelsen i sin tur grönt ljus för delgeneralplanen för Böle vindkraftpark som ska omfatta högst 24 vindkraftverk.

Finns ett behov av inhemsk arbetskraft

Många vindkraftsparkbyggen har anlitat billigare arbetskraft från till exempel Polen, men enligt Thomasfolk behövs det också inhemsk arbetskraft.

- Sedan när det kommer till själva servicen och underhållet så ser de nog helst att man har ortsbor för att säkerställa att det finns folk på plats när det behövs.

Den nya kullen vindkraftsmontörer som nu studerar på linjen började sina studier hösten 2015. Trots att utbildningen egentligen är ett och ett halvt år lång har utbildningen den här gången dragit ut på tiden.

- Som det ser ut nu så blir det kanske till årets slut. Vi har ökat lite på utbildningen inom elsidan, så utbildningen har blivit lite förlängd mot vad det var planerat.

Som bäst söker man efter nya studeranden som skulle börja i september 2017.

Diskussion om artikeln