Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Domstol: Kvinnan som planerade skolskjutning behöver vård

Från 2017
Uppdaterad 03.04.2017 14:18.
Blond kvinna visar ryggen mot fotografen
Bild: AOP

Enligt sinnesundersökningen var kvinnan inte tillräknelig när hon planerade dådet. Tingsrätten valde i dag att inte döma henne till straff.

Helsingfors tingsrätt presenterade i eftermiddag resultatet från den sinnesundersökning som domstolen i november beslöt att kvinnan skulle genomgå. Man kan nu konstatera att den åtalade 21-åriga kvinnan inte var tillräknelig när hon planerade dådet, skriver FNB.

Med andra ord förstod inte kvinnan konsekvenserna av sina handlingar. Enligt försvarsadvokaten tvivlar inte den åtalade på resultatet från sinnesundersökningen. Kvinnan var själv på plats i tingsrätten.

Helsingfors tingsrätt meddelade på måndagseftermiddagen att man beslutat att inte ge kvinnan något straff. I stället konstaterade tingsrätten att kvinnan är i behov av psykiatrisk tvångsvård, uppger Helsingfors tingsrätt i domstolsutslaget.

Åklagaren yrkade ett fängelsestraff på tre och ett halvt år för förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa, försök till skjutvapenbrott, skjutvapenbrott och narkotikabrott.

Enligt tingsrätten gjorde sig kvinnan skyldig till förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa, försök till skjutvapenbrott och narkotikabrott. Kvinnan var inte skyldig till skjutvapenbrott.

I mellandomen som föll i november såg tingsrätten att kvinnan hade tagit beslutet att genomföra ett massmord i Kiviniityn koulu i Karleby. Kvinnan hade planerat att åka till skolan, döda så många offer som möjligt och sedan ta sitt eget liv på toaletten.

Två dömdes i november

Två män åtalades i november för skjutvapenbrott och narkotikabrott. De stod åtalade för grovt brott mot liv och hälsa, men tingsrätten förkastade åtalet. Den ena mannen hade fått 2 600 euro av kvinnan för att han skulle skaffa vapen. Han hade också lovat att begå ett bankrån i Karleby samma dag då kvinnan angrep skolan, i syfte att förvirra polisen och ge kvinnan tillfälle att döda så många som möjligt.

Tingsrätten ansåg att mannen inte hade planer på att skaffa vapen åt kvinnan utan han tänkte behålla pengarna han fick av henne.

Den ena mannen dömdes för skjutvapenbrott och narkotikabrott, totalt 70 dagsböter. Den andra mannen dömdes till 40 dagsböter för narkotikabrott.

Källa: FNB

Uppdaterad 3.4.2017 klockan 12.51 med mera information
Uppdaterad 3.4. klockan 13.25 med information om att tingsrätten inte gav något straff.
Uppdaterad 3.4. klockan 14.17 med ett specificerande att kvinnan enligt tingsrätten behöver psykiatrisk tvångsvård